top of page

Ster van de week: Will Tura

Will Tura werd op 2 augustus 1940 in Veurne geboren. En we kronen hem deze week dan ook tot onze ster van de week. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hem.

Will Tura werd op 2 augustus 1940 in Veurne geboren als vierde van vijf kinderen.

Hij koesterde één grote droom: zanger worden. Op jonge leeftijd stapte hij naar de muziekschool.


Het eerste plaatje dat hij opnam was 'Bye bye love', een cover van een nummer 1-hit van The Everly Brothers. Met 'Eenzaam zonder jou', een liedje dat hij geschreven had tijdens een zomervakantie op een caféterras in Zuid-Frankrijk, had hij in 1962 zijn eerste nummer één te pakken.


Will had snel door dat hij na dat succes met 'Eenzaam zonder jou' snel een opvolger moest klaarhebben. En die kwamen er ook: Draai dan 797204 (1964), Als de zomer weer voorbij zal zijn (1964), Heimwee naar huis (1966), El Bandido (1966), Mijn winterroosje (1967), Het kan niet zijn, (1969) en Liefdeverdriet (1969).


Ook in de jaren zeventig ging het Will Tura voor de wind. Op 4 juli 1971 kreeg hij de titel van ereburger van zijn geboortestad Veurne. Privé zat het hem ook mee, want tijdens een privéfeestje van zijn producer Jean Klüger, leerde hij Jenny Swinnen kennen. Datzelfde jaar scoorde hij weer een nummer één, deze keer met 'Zonneschijn'. Het jaar daarop haalde hij opnieuw stevig uit met 'Aan mijn darling'.


Op 21 maart 1973 trouwde hij met Jenny. De jaren zeventig kabbelden rustig voort met vocale uitschieters zoals 'Als je vanavond niet kan slapen', 'Doña Carmela' en 'Goodbye Elvis'.


Op 31 maart 1974 ging voor Will alweer een droom in vervulling. Hij trad als eerste Vlaamse zanger op in Vorst-Nationaal. Het jaar nadien, op 22 november, werd zijn dochter Sandy geboren. Hij sloot de jaren zeventig af met hits zoals: 'Huisje in Montmartre', 'In mijn caravan' en het intussen haast onsterfelijk geworden 'Zij gelooft in mij'.


In de jaren 80 ging hij op zoek naar een eigentijdse sound die al meteen te horen was op één van de grootste hits uit zijn carrière 'Hopeloos', waarmee hij zelfs in Nederland scoorde. In de loop van de jaren tachtig scoorde Will Tura tweeëndertig hits, oa. 'Het leven is als toneel' (1981), 'Vergeet Barbara' (1984), 'Geef me liefde' (1989) en 'Mooi het leven is mooi' (1989).


In de jaren 90 pakte Will Tura uit met 'Tura in Symfonie', live opgenomen in Vorst Nationaal samen met het BRTN Filharmonisch orkest en groot gemengd koor onder leiding van Fernand Terby. Opmerkelijk blijft ook zijn vocale aanwezigheid tijdens de uitvaart van koning Boudewijn in 1993 waar hij 'Hoop doet leven' en 'Ik mis je zo' vertolkt. En de hits bleven maar komen: 'Met rock 'n roll in mijn hart' (1991), 'Moa ven toch!' (1992), 'Hemelsblauw', 'La Melodia' (1995) en 'Alleen gaan' (1998).


En we zouden nog heel wat kunnen schrijven over Will Tura: - in 2008 werden 100 hits van Tura verzameld in de cd-box "Will Tura 100 hits" - op 24 april 2014 verscheen het dubbelalbum "Liefde", Tura's mooiste liedjes over de liefde - naar aanleiding van Tura's 75ste verjaardag, bracht Universal Music/Top Act Music op 29 juni het album ‘Vlaanderen Zingt Tura’ uit. Christoff, Bart Kaëll, Willy Sommers, Gene Thomas, Laura Lynn, Bart Herman, Lindsay, Lisa Del Bo, Yannick Bovy, Luc Steeno, Jo Vally en De Romeo’s brengen een ode aan Will met een eigen versie van hun favoriete Turasongs - op 10 november 2003 kreeg Will Tura tijdens de "Eregalerij" van Radio 2 en Sabam een ereplaats voor een leven vol muziek - op 21 januari 2016 kreeg hij tijdens de negende editie van de Music Industry Awards de Lifetime Achievement Award voor zijn unieke loopbaan - Will Tura weet van geen ophouden en gelukkig maar, want op 23 september 2017 gaf hij één van zijn beste live-concerten ooit en wel in de AB in Brussel - op 6 september 2018 verscheen als aanloop naar de bioscoopfilm "Hoop doet leven" bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het gelijknamige boek - op 2 augustus 2020 werd Will Tura 80 en dat zullen we geweten hebben. Eén van zijn grootste fans, Gert Verhulst, kwam op het idee een speciaal muziekfestijn op het getouw te zetten rond de grootste en bekendste hits van Will Tura, de musical "Vergeet Barbara" - in juni 2023 heeft Will Tura definitief een punt achter zijn carrière gezet, nadat hij te horen kreeg dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Op 2 juni verscheen zijn allerlaatste single 'Als ik terugkijk'.


Bron: Wikipedia, VivaVlaanderen

bottom of page