top of page

Ster van de week: Freddy Breck

Op 17 december 2008 ging de Duitse schlagerzanger Freddy Breck van ons heen. We hebben hem dan ook uitgekozen tot onze 'ster van de week'

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.Freddy Breck werd op 21 januari 1942 als Gerhard Breker geboren in Sonneberg, Thüringen.


Hij trad eerst op als Jodler Freddy in honderden bierlokalen en discotheken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ondertussen probeerde hij tevergeefs aan een platencontract te komen. Uiteindelijk nam hij in eigen beheer twee liedjes op, waarvan hij op eigen kosten duizend singletjes liet persen. Op 30 augustus 1968 mocht hij één van de liedjes zingen in het ZDF programma Drehscheibe. Het was de eerste keer dat Freddy Breck op de Duitse televisie was te zien.


Niet lang na zijn tv-debuut wordt Freddy voorgesteld aan de Duitse platenproducer Heinz Gietz. Met hem nam hij de single 'Carola' op, een disconummer waar Freddy niet echt gelukkig mee was. Met het moderniseren van een populaire klassieke melodie, een bewerking van het bekende gevangenenkoor uit Verdi’s Nabucco, heeft hij zijn eerste grote hit te pakken. Freddy Breck veranderde de titel in 'Überall Auf Der Welt' en nam het op met een groot orkest en koor.


Na het succes van 'Überall Auf Der Welt' volgden grote schlagerhits als 'Bianca', 'Halli Hallo', 'Der Grosse Zampano' en 'Rote Rosen', waarmee Freddy Breck in de zomer van 1973 de eerste plaats in de hitlijsten wist te bereiken. Drie jaar later scoort Freddy met 'Die Sterne Steh’n Gut' opnieuw een grote schlagerhit in Duitsland. In 1986 nam hij met Dennie Christian en zangeres Mieke een Nederlandstalige elpee op, die mede dankzij de hitsingle 'Vakantie' werd bekroond met goud.

Bron: NPO, Wikipedia

Comments


bottom of page