top of page

Ster van de week: George Baker

George Baker werd op 8 december 1944 geboren als Hans Bouwens in het Nederlandse plaatsje Hoorn. Hij wordt 77 jaar deze week en we hebben hem ook gekroond tot onze ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur draaien wij zijn grootste hits.

De wieg van de als Hans Bouwens geboren George Baker stond in Hoorn. Daar kwam hij op 8 december 1944 ter wereld. Hij is de zoon van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader, die als krijgsgevangen soldaat tijdens een vluchtpoging werd neergeschoten door de Duitse bezetter. Hans moest dan nog geboren worden. Hij werd grotendeels opgevoed door zijn grootouders. Als tiener zong Hans mee met alle hits uit de Top 40. Stiekem droomde hij ervan net zo beroemd te worden als zijn grote idool Elvis Presley.


In 1967 richtte hij zijn eerste beatgroep op, de Soul Invention. Met deze groep speelde hij de soulhits na van o.a. Otis Redding, Arthur Conley en Sam & Dave. Twee jaar later werd de naam gewijzigd in de George Baker Selection. Hans noemde zich George Baker naar de hoofdpersoon uit een detectiveromannetje. In het najaar van 1969 nam de George Baker Selection haar eerste single 'Little Green Bag' op. Het werd meteen een wereldhit. In Amerika behaalde de single zelfs een 21ste plaats.


Begin 1970 kwam de tweede single 'Dear Ann' uit. Ook deze single wordt een grote hit in binnen- en buitenland. Dat was voor George Baker de reden om de limonadefabriek vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op een carrière als beroepsmuzikant. In hoog tempo werd de éne na de andere hit afgeleverd, waaronder 'Midnight', 'Over And Over', 'Mama Oh Mama', 'Holy Day' en 'Baby Blue'.


In de winter van 1975 schreef George Baker de hit die hem wereldberoemd maakte: 'Paloma Blanca'. Wereldwijd werden van 'Paloma Blanca' meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.


Na het wereldwijde succes van 'Paloma Blanca' bleef de George Baker hits scoren mét en zonder zijn George Baker Selection. Daaronder bevinden zich successen als 'All My Love', 'The Wind' en 'Santa Lucia By Night'. Ook in het buitenland blijft George Baker succesvol. Zo gebruikte filmmaker Quentin Tarantino in 1992 het liedje 'Little Green Bag' in z'n cultfilm Reservoir Dogs. Als gevolg daarvan werd de single opnieuw een hit.


In 2008 vierde George Baker zijn veertigjarige artiestenjubileum. Dat deed hij met de theatershow '40 Years Greatest Hits: George Baker Live'. 2019 was een topjaar George Baker. Het was het jaar waarin hij zowel zijn 75ste verjaardag als zijn 50-jarige artiestenjubileum vierde. Dat gebeurde met een groots jubileumconcert in december van dat jaar, toen alles nog kon. Nog geen drie maanden later zat de wereld op slot.

Bron: NPO, Wikipedia

bottom of page