Ster van de week: Will FerdyDeze week, op 9 maart, is Will Ferdy jarig. Hij wordt 94 jaar. Hij is dan ook deze week onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag om de 2 uur een nummer van Will. Op donderdagavond tussen 21 en 22 uur draaien we één uur muziek van hem. En op zaterdagnamiddag tussen 15 en 16 uur hoor je de 15 grootste hits van Will Ferdy. We hadden ook een telefonisch gesprek met Will. De fragmenten hoor je tijdens onze uitzendingen. Je kan het gesprek ook integraal hier beluisteren.


Will Ferdy werd op 9 maart 1927 als Werner Ferdinande geboren in Gent. Van kleinsafaan had hij interesse voor muziek en droomde hij ervan om later ook voor een publiek te mogen optreden, liedjes te zingen en komedie te spelen.

Hij begon zijn carrière als beroepszanger in 1948. Met 'Ziede Gij Me Gere' had hij een eerste hit in 1951. Will Ferdy stond ook bekend als komiek, van de typetjes 'Flup de facteur' en 'Peterke en Pepe' (later 'Peterke en Pol').

In 1960 zou hij weer een kans krijgen met "Het Schrijverke" (eigen muziek, op het gedicht van Guido Gezelle). Inmiddels zijn er reeds meer dan hondervijftigduizend exemplaren van verkocht en steeds opnieuw verschijnt het op compilatie-cd's en in nieuwe bewerkingen.

Van die tijd af en tot op heden maakte en maakt Will Ferdy, met de regelmaat van een klok, langspeelplaten en cd's. Tot de merkwaardigste behoren ongetwijfeld ook zijn verklankingen van nu reeds 19 Gezellegedichten en de LP's "Will Ferdy zingt Armand Preud'homme" en "Will Ferdy zingt Brel en Ferdy", die goud haalden.


In 1970 veroorzaakte hij opschudding door zich als eerste Vlaamse artiest te uiten als homoseksueel. De daaropvolgende jaren was het vooral "Ik ben van ver teruggekomen", de plaat die, na een diepe depressie ten gevolge van een relatiebreuk, een herboren Ferdy liet horen.


In 1971 kreeg hij een gouden plaat voor zijn lp 'Will Ferdy zingt Armand Preud'homme'. In 1979 volgde een gouden plaat voor zijn lp 'Will Ferdy zingt Jacques Brel' en in 1983 kreeg hij een platina plaat voor meer dan 100.000 verkochte exemplaren van zijn grote successen.

Onder de grootste hits, die in de loop der jaren herhaaldelijk werden heruitgegeven en die nog steeds regelmatig op CD in de handel worden gebracht, werden vooral “Het Schrijverke”, "Belijdenis", "De Laatste Zeven Dagen", "De Straatmus van Parijs" en natuurlijk ook "Christine" als blijvende successen bestempeld.


Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag verscheen de derde editie van "Will Ferdy zingt Guido Gezelle". Voor deze CD-uitgave werden de vroegere orkestopnamen digitaal bewerkt en zong Will alle liedjes opnieuw in. Bovendien werden 8 gloednieuwe liedjes op Gezellegedichten toegevoegd.


In 2001 kreeg hij een plaats in de Radio 2-eregalerij voor een leven vol muziek. In 2004 werd het nummer Christine opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.


De cd “Will Ferdy 75 - In wel en wee" verscheen in mei 2002 en werd aangevuld met de dubbel-cd “Liefde sterft nooit helemaal”, waarop successen met nieuwe liedjes gecombineerd werden. De bonus-cd bevat de “Christine”-versies.

De laatste tien jaar van zijn carrière trad hij op met zijn vaste pianist Jurgen De Smet, met wie hij ook nummers schreef voor zijn nieuwe cd's. Sinds 2004 was pianist/componist Jürgen De Smet niet enkel zijn live-begeleider maar ook vast medewerker voor de cd's. Er verschenen 7 cd's waarbij Jürgen betrokken was, vooral als componist: 'Ik dacht ik heb mijn tijd gehad' (2005), 'En de jaren gingen voorbij' (2006), 'Een leven vol muziek' (2007), 'Liedjes uit liefde' (2007), 'Voor elk moment' (2008), 'Bis' (2011) en 'Nu en toen' (2013).


Will Ferdy wenste zijn carrière in schoonheid te beëindigen en daarom nam hij de beslissing einde juni 2014 een punt te zetten achter zijn concert optredens.

Een prachtige dvd en cd van zijn afscheidsconcert in het Lindnerhotel, gekoppeld aan een documentaire over zijn leven en loopbaan is een waar tijdsdocument. Deze drie uur durende dubbel-uitgave 'Will Ferdy Mijn leven' kende veel succes.


Afscheid van de concertpodia wil niet betekenen dat hij zijn creatieve bezigheden heeft opgegeven. Zo verscheen er een dubbel-cd met op CD1 (Na al die Jaren) Nederlandstalige en op Cd 2 (Internationaal) Franstalige en Engelstalige liedjes. Alle 32 opnames, op twee chansons na, zijn nooit eerder op lp, noch op cd verschenen. Deze uitgave werd gepubliceerd in de Retro-reeks nr 2. Het is een collectors uitgave in beperkte oplage. Ook verscheen er bij Will Ferdy Producties de cd 'Yvette Ravell zingt Will Ferdy' 17 grote hits van Will, totaal nieuw opgenomen met moderne arrangementen van Eddy Aelbrecht.

In de toekomst worden ook nog andere retro-uitgaven met nooit eerder uitgegeven opnames van Will Ferdy verwacht.

Bronnen: Wikipedia Willferdy.be