top of page

Ster van de week: Vicky Leandros

Vicky Leandros werd op 23 augustus 1952 als Vasiliki Papathanasiou geboren op het Griekse eiland Korfoe. Ze wordt 71 jaar vandaag! Ze is dan ook de hele week onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar.


In 1958 verhuisde Vicky Leandros met haar ouders naar de Duitse industriestad Hamburg. Met het oog op de toekomst volgde zij lessen in ballet, zingen en gitaarspelen.


In 1965 maakt Vicky haar debuut op de Duitse televisie, waar zij samen met haar voltallige schoolklas het liedje 'Messer, Gabel, Schere, Licht' zong. Twee jaar later werd Vicky door Radio Luxemburg gevraagd dit land te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Wenen. Hoewel het festival werd gewonnen door het op blote voeten zingende Britse zangeresje Sandy Shaw met 'Puppet On A String', behaalde Vicky toch een verdienstelijke vierde plaats met haar liedje 'L'amour Est Blue'.


Vervolgens werkte zij hard aan haar internationale carrière. Zo zong ze liedjes in het Grieks, Duits, Frans, Engels, Spaans, Italiaans en zelfs in het Japans! Haar Duitse tv-show 'Ich Bin' werd in 1971 in Montreux onderscheiden met een bronzen roos. Begin 1972 werd Vicky opnieuw door Luxemburg uitgenodigd het land te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Tot haar eigen verbazing won ze met 'Après toi'.

Vijf dagen na het songfestival werden van 'Après Toi' meer dan één miljoen singles verkocht. De single stond in tientallen landen op de eerste plaats.


Vanaf dan scoorde zij hits aan de lopende band waaronder 'Ich Hab’ Die Liebe Geseh’n' (1972), 'Die Bouzouki Klang Durch Die Sommernacht' (1973), 'Theo Wir Fahren Nach Lodz' (1974), 'Tango d’Amor' (1976) en 'Auf Dem Mond Da Blühen Keine Rosen' (1977). Vicky Leandros zingt ook in het Nederlands. In 1982 behaalde haar single 'Verloren Zijn We Niet' een 15de plaats in de hitparade.


Niet lang daarna stapte Vicky voor een lange periode uit de muziek. Zij wilde meer aandacht besteden aan haar gezin. Begin jaren negentig maakte ze een geslaagde comeback. Vooral in haar tweede vaderland Duitsland was men Vicky Leandros niet vergeten. Haar sterstatus bleek daar onverminderd groot.


In 2005 vierde zij op grootse wijze haar 30-jarige artiestenjubileum. Zo verscheen een dubbelcd met haar grootste successen en gaf Vicky 23 speciale jubileumconcerten in diverse Duitse steden.


Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page