top of page

Ster van de week: Raymond van het Groenewoud

Op 14 februari wordt Raymond van het Groenewoud 73 jaar. Naast zijn verjaardagskroon, kronen we hem ook tot onze ster van de week.

Raymond Van het Groenewoud debuteerde in het begin van de jaren 70 als gitarist bij Johan Verminnen. In 1973 verscheen zijn debuutalbum 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was'. Zijn tweede album 'Ik doe niet mee' kwam twee jaar later uit. In 1977 kwam zijn album 'Nooit meer drinken' uit, met daarop de single 'Meisjes', nog steeds één van de populairste Vlaamse rocknummers. Van 1978 tot 1981 werkte hij met zijn begeleidingsgroep 'De Centimeters'. In 1978 maakte hij het liedje 'Vlaanderen boven'. Meer hits volgden: 'Trek het je niet aan', 'Je veux de l'amour' en 'Chachacha'. In 1983 verzorgde hij de soundtrack van 'Brussels by night'. In 1988 had hij een hit met het komische 'Intimiteit'.


In de vroege jaren 90 profiteerde hij mee van de heropleving van de Nederlandstalige pop in de beginperiode van 'Tien om te zien'. 'Ik ben de man' werd een succes, en het gospelachtige 'Liefde voor muziek' werd een nummer 1-hit in België en Nederland.


In de tweede helft van de jaren negentig maakte hij sobere, uitgepuurde liedjes: 'Twee meisjes' uit het album 'Ik ben God niet'.


Ook over zijn privéleven valt veel te vertellen. In een openhartig interview voor het boek 'Raymond Van Het Groenewoud - In mijn hoofd' (2011), vertelde hij aan auteur Martin Heylen dat hij drie keer is getrouwd en zeven serieuze liefdesrelaties heeft gehad. Zijn turbulente en liederlijke liefdesleven heeft hem geïnspireerd bij het schrijven van diverse bekende ballads zoals 'Bleke Lena', 'Daddeemelee', 'Maria, Maria, ik hou van jou', 'Danielle' en 'Zjoske, schone meid'.


Bron: Wikipedia

Kommentarer


bottom of page