top of page

Ster van de week: Phil Everly

Deze week staan we stil bij het overlijden van Phil Everly. Hij overleed op 3 januari 2014 op 74-jarige leeftijd. Samen met zijn broer Don vormde hij The Everly Brothers. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van The Everly Brothers langskomen.

The Everly Brothers, een Amerikaans duo, een begrip in de geschiedenis van rock & roll. Ze scoorden tussen 1957 en 1984 maar liefst dertien Top 10-hits.


In 1956 ontmoetten ze in Nashville Chet Atkins wat tot hun eerste plaatje leidde. Als de Everly Brothers namen zij in 1956 het liedje 'Keep A Lovin’ Me' op, maar de single werd geen succes. Dat gebeurde wel met de volgende single 'Bye Bye Love', een door Elvis Presley afgekeurd liedje waarmee de Everly Brothers in het voorjaar van 1957 hun eerste grote hit wisten te scoren.


Met behulp van producer Archie Bleyer en het liedjesschrijvende echtpaar Boudleaux en Felice Bryant volgden een serie van grote hits, waaronder 'Wake Up Little Susie', 'All I Have To Do Is Dream', 'Bird Dog', 'Till I Kissed You en het door Roy Orbison geschreven 'Claudette'.


In 1960 sloten de Everly Brothers een platencontract met het jonge Warner Bros Records. Het eerste succes liet niet lang op zich wachten. Met het door henzelf geschreven 'Cathy’s Clown' scoorden de Everly Brothers in het voorjaar van 1960 hun derde Amerikaanse nummer 1-hit. Meer hits volgen, waaronder 'Lucille', 'Ebony Eyes', 'Crying In The Rain' en 'That’ll Be The Day'.

Daarna ging het bergaf. Belangrijke reden hiervoor was de levensstijl van Don Everly, die het vanwege zijn drank- en drugsverslaving het vaak liet afweten. In 1973 was zijn broer Phil het zat. Tijdens een optreden smeet hij zijn gitaar op de grond, wandelde boos het podium af en verbrak de muzikale relatie met zijn broer Don.


Na de dood van hun vader Ike kwam het in 1983 tot een onverwachte verzoening tussen beide broers. De Everly Brothers gaven een paar geweldige reünieconcerten in de Royal Albert Hall. Er kwam zelfs een elpee uit, die het vooral in Europa erg goed doet. De single 'On The Wings Of A Nightingale', dat speciaal voor hen werd geschreven door Paul McCartney, scoorden de Everly Brothers een gigantische wereldhit.


Bron: Wikipedia, NPO

Comments


bottom of page