top of page

Ster van de week: Paul McCartney

Op 18 juni wordt Paul McCartney 81 jaar! We hebben met dan ook verkozen tot onze ster van de week. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hem, The Beatles en Wings langskomen.

Paul McCartney werd op 18 juni 1942 geboren in Liverpool. Hij leerde als jonge tiener gitaarspelen op geleende instrumenten. Daarmee schreef hij op veertienjarige leeftijd zijn eerste liedje, kort na het overlijden van zijn moeder. Het liedje heette 'I Lost My Little Girl'.


Eén van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 6 juli 1957. Op die dag ging Paul McCartney naar een optreden kijken van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelde John Lennon. Een paar uur later werden de twee aan elkaar voorgesteld. John Lennon besloot Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt bracht Paul McCartney gitarist George Harrison erbij. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak veranderde. The Beatles waren geboren. Even later kwam drummer RIngo Starr de band vervoegen.


In 1963 namen ze hun eerste plaat 'Please please me' en scoorden ze hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barste het circus los. Alles wat de band aanraakte, veranderde in goud. Iedere single die werd uitgebracht, stond in de hele wereld op nummer één. Overal waar The Beatles kwamen, brak chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg stonden.


Paul McCartney kondigde in 1970 zijn vertrek bij The Beatles aan en kort daarna ging de band uit elkaar. Teruggetrokken op het Schotse platteland maakte hij dat jaar zijn eerste soloplaat, 'McCartney' geheten. Zijn eerste solohit in Vlaanderen was 'Another Day' in 1971. Later dat jaar verscheen het album 'RAM', dat hij met zijn vrouw Linda maakte. Met haar richtte hij eind dat jaar de band 'Wings' op. Zij scoorden hits met 'Hi Hi Hi ', 'Band on the run' en 'Jet'.

Met kerst 1977 scoorde Paul McCartney zijn enige nummer 1-hit met Wings met de single Mull Of Kintyre.


Vlak voor de feestdagen in 1979 bracht Paul McCartney voor het eerst sinds 1971 weer een solosingle uit, namelijk 'Wonderful Christmastime'. De leden van Wings speelden niet op het liedje mee, maar verschenen wel in de videoclip. Na nog een Britse tournee in 1980 werd Wings opgedoekt. Die zomer verschijnt het soloalbum 'McCartney II'.


John Lennon werd op 8 december 1980 in New York vermoord, waardoor een potentiële reünie met The Beatles definitief van de baan was. In het voorjaar van 1982 had Paul McCartney een top 3-hit met 'Ebony And Ivory', een duet met Stevie Wonder. Eind dat jaar scoorde Paul McCartney opnieuw een hit, ditmaal in duet met Michael Jackson, 'The Girl Is Mine. Ze deden het daarna nog eens over met 'Say Say Say'.


Rond de feestdagen van 1984 vonden we Paul McCartney tweemaal in de top 10 terug. Hij was te horen op 'Do They Know It’s Christmas Time?' van Band Aid en zijn eigen single 'We All Stand Together' werd dan ook veel gedraaid. In 1989 stond McCartney in de hitlijsten met 'My Brave Face' en nam hij deel aan zowel Ferry Aid als Band Aid II. Na drie liveplaten verscheen in 1993 'Off The Ground', het eerste studioalbum in elf jaar tijd waarmee hij weer de top 10 haalde. De single 'Hope Of Deliverance' was ook een top 10-notering.


Midden jaren negentig hield Paul McCartney zich weer actief bezig met The Beatles voor de driedelige reeks 'Anthology'-cd’s. In het voorjaar van 1997 bereikte McCartney weer met een soloalbum de top 10, ditmaal 'Flaming Pie'. In april 1998 kwam Linda McCartney op 56-jarige leeftijd te overlijden. Haar album 'Wide Prairie' werd in oktober postuum uitgebracht. In oktober 1999 bracht Paul McCartney 'Run Devil Run' uit, een plaat vol rock-’n’-rollcovers. Rond die tijd vond hij een nieuwe liefde in model Heather Mills.


Eind 2000 lag de verzamel-cd '1' in de winkels, met vrijwel alle Britse en Amerikaanse nummer 1-hits van The Beatles. In de lente van 2001 verscheen het eerste echt uitgebreide oeuvre-overzicht van Paul McCartney solo en met Wings, genaamd 'Wingspan'. Dat najaar werd ook zijn studioalbum 'Driving Rain' uitgebracht, al was dit zijn slechts scorende plaat ooit.


Zijn huwelijk met Heather Mills liep in 2008 op de klippen. Paul McCartney hertrouwde in 2011 met zakenvrouw Nancy Shevell. In 2015 scoorde hij zijn grootste hit sinds 'Mull Of Kintyre' met 'FourFiveSeconds', een samenwerking met Kanye West en Rihanna. Met Kerst 2020 stond zijn album 'McCartney III' op de eerste plek en was zijn eerste nummer 1-album in 28 jaar tijd.


Bron: NPO, Wikipedia

Comments


bottom of page