top of page

Ster van de week: Neil Diamond

Op 24 januari wordt hij 82 jaar. Sinds 1966 verkocht hij wereldwijd ruim 130 miljoen platen. Redenen genoeg om hem in the 'spotlights' te zetten.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Neil Leslie Diamond werd op 24 januari 1941 in New York geboren als zoon van Joodse ouders. Tijdens zijn middelbareschoolperiode zong hij in het schoolkoor samen met een piepjonge Barbra Streisand. Gedurende zijn studies speelde hij piano en gitaar en schreef hij liedjes. Samen met zijn studievriend Jack Packer trad hij op als het zangduo Neil & Jack. Ze brachten in 1962 twee singletjes uit, maar die flopten allebei.


In 1963 kreeg Neil Diamond een baan als liedjesschrijver aangeboden. In 1965 werd één van zijn liedjes, 'Sunday And Me', een hit voor Jay & The Americans. Het zette voor de deur open naar meer succes. Zo schreef hij voor The Monkees hits als 'I’m A Believer' en 'A Little Bit Me A Little Bit You'. Ook Elvis Presley, Cliff Richard, Lulu en de Britse hardrockband Deep Purple namen liedjes van hem op. Maar eigenlijk schreef Neil Diamond deze liedjes vooral voor zichzelf. Hij wilde namelijk niets liever dan ze zelf opnemen en op plaat uitbrengen.


In 1966 tekende Neil Diamond een contract bij de platenmaatschappij Bang Records en bracht z’n eerste solosingle 'Solitary Man' uit. Met zijn tweede single 'Cherry Cherry' stond hij eind 1966 in de Amerikaanse top 10 genoteerd. Daarna volgde nog een hele reeks aan hits, waaronder 'Girl You’ll Be A Woman Soon', 'Red Red Wine' (later een nummer 1-hit voor UB40) en Neil Diamonds eigen versie van 'I’m A Believer'. Ondertussen had hij een contract afgesloten met de de grotere platenmaatschappij UNI Records, die hem meer artistieke vrijheid bood. Dat resulteerde in nog grotere hits, zoals het aan Caroline Kennedy opgedragen 'Sweet Caroline', in 1969 zijn eerste hit in Belgë. Een jaar later had hij zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit te pakken met 'Cracklin’ Rosie'.


Twee jaar later trad Neil Diamond tien avonden achter elkaar op in het Greek Theatre, het beroemde amfitheater in Los Angeles. Hij liet één van de concerten vastleggen op een dubbelelpee, getiteld 'Hot August Night'. Het werd de bestverkochte plaat van het jaar en luidde ook Neil Diamond's definitieve doorbraak in de rest van de wereld in. Liedjes als 'Song Sung Blue', 'If You Know What I Mean', 'Beautiful Noise' en het uit de speelfilm Jonathan Livingston Seagull afkomstige nummer 'Skybird' werden wereldhits.


In 1978 leidde een ontmoeting met zijn oude schoolvriendin Barbra Streisand tot nog een grote hit. Hun duet 'You Don’t Bring Me Flowers' bereikte de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. In 1980 speelde hij één van de hoofdrollen in de film 'The Jazz Singer'. De film was een doorslaand succes en bracht drie singles voort: 'Love On The Rocks', 'America' en 'Hello Again'. Twee jaar later werd de door de film 'E.T.' geïnspireerde ballad 'Heartlight' zijn laatste grote hit in eigen land.


Ter gelegenheid van zijn grote verdiensten voor de Amerikaanse popmuziek krijgt hij in 2011 een plekje in de Rock And Roll Hall Of Fame. Datzelfde jaar startte hij een nieuwe wereldtournee, die hem naar Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Europa bracht. In augustus 2012 kreeg hij een ster op de Walk Of Fame in Hollywood.

In 2018 kondigde Neil Diamond aan dat hij geen concerten meer zou geven. Hij kreeg de diagnose van de ziekte van Parkinson en zette onmiddellijk al zijn tournees stop. Hij wil wel nog blijven schrijven en opnemen. Zo bracht hij twee maanden voor zijn tachtigste verjaardag het album 'Classic Diamonds' uit, een samenwerking met het London Symphony Orchestra.


Bron: Wikipedia, NPO

Comments


bottom of page