Ster van de week: Marc Dex

Deze week, op 3 maart, is Marc Dex jarig. Hij wordt 78 jaar. Hij is dan ook deze week onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag om de 2 uur een nummer van Marc. Op donderdagavond tussen 21 en 22 uur draaien we één uur muziek van hem. En op zondagnamiddag tussen 15 en 16 uur hoor je de 15 grootste hits van Marc Dex. We hadden ook een telefonisch gesprek met Marc. De fragmenten hoor je tijdens onze uitzendingen. Je kan het gesprek ook integraal hier beluisteren.

Marc Dex werd begin jaren zestig ontdekt. Hij toerde toen rond met zijn orkest The Ruby's. In 1964 kreeg hij een platencontract en bracht enkele singles uit, waaronder 'Vaarwel Jenny'. De grote doorbraak kwam er tijdens 'Canzonissimma' 1967-1968. Dankzij de stemmen van het publiek kwam Marc Dex met drie liedjes in de finale: 'Oh clown', 'Lai, lai, lai' en 'Niet huilen, mama'.

In 1969 volgden de hits 'Maar in Amerika' en 'Aardig meisje van de buiten'.


Na zijn succesperiode begon hij in 1982 met de horeca zaak "Klaveren Drie" waar hij jonge mensen uitnodigde om hun talenten te tonen op het "Vrij podium". Hieruit groeiden enkele talenten waaronder Margriet Hermans, Dominique, zijn dochter Barbara en de gebroeders Björn & Joeri.


Eind 1992 bracht Marc Dex een verzamel CD uit met eigen nummers en natuurlijk zijn successen onder de titel "Marc Dex- Liedjes van vroeger en nu". Hierop aansluitend kwam er het dubbele album "Mijn hart & ziel'. Een selectie van 45 liedjes met een evolutie van zijn carriere tussen 1967 en 2000 met al zijn grote hits alsook nieuw materiaal.


Op 3 maart 2008 werd Marc 65 jaar en dat kon en mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Dit moest natuurlijk gevierd worden met een grandioos verjaardagsconcert in zijn geboortedorp te Retie. Dat ging door op zondag 2 november van dat jaar. Heel wat artiesten waar hij een speciale band mee heeft, waren van de partij waaronder natuurlijk zijn broer Juul Kabas en dochter Barbara, evenals Margriet Hermans en Nic Caan die hij ontdekte en lanceerde, alsook Samantha, een collega uit de Canzonissima periode in 1968 en het buitenbeentje die dag was wel het Gregoriaans Koor van Retie. Ook ter dezer gelegenheid werd er een nieuw CD-album uitgebracht 'Marc Dex 65 - Herinneringen' - met 16 mooie liedjes, nieuw eigen materiaal alsook enkele grote hits uit de jaren 60, waaronder een mooie herbewerking van het lied 'Oh Clown'.


Donderdag 3 December 2009 was voor Marc en de familie Dex een onvergetelijke dag.

Die dag werd het lied 'Oh! Clown' en de familie Dex mee opgenomen in de Eregallerij van Radio 2.


Eind 2010 kwam de single 'De Seniorendans' uit, een vrolijk meezingnummer waarbij iedereen ten dans wordt uitgenodigd en enorm veel succes kent bij de diverse seniorenclubs.


In 2011 en 2012 was er de zeer succesvolle theatertour langs Culturele Centra in Vlaanderen over de geschiedenis van 'Canzonissima' met Andrea Croonenberghs –jazzmuzikant Jan Mues en enkele straffe muzikanten zoals Bas Bulteel, Eric Rits en Frank Stoffelen.


Op 3 maart 2013 is Marc 70 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan werden twee nieuwe nummers opgenomen, waaronder 'Tot Het Overgaat'.

En er was ook het onvergetelijk verjaardagsconcert 'Marc Dex 70, van Canzonissima tot nu', met o.a. Andrea Croonenberghs, dochter Barbara Dex, broer Juul Kabas en collega Johan Stollz.


Marc Dex houdt van wandelen. Na een mooie wandeling in 2014 in het prachtige natuurgebied

"De Liereman" in Oud-Turnhout, ontstond er het idee een lied te maken over het dorp waar hij samen met zijn gezin veel liefde, warmte en rust heeft mogen vinden, en waar het fijn is te vertoeven.


In 2015 dook Marc opnieuw de studio in om het lied 'Weet je nog' op te nemen. En ook het afgelopen 'coronajaar' is Marc nog bezig geweest met het opnemen van nieuwe nummers. Nu maar hopen dat hij weer snel het podium op kan, want daar hoort Marc Dex thuis.


Bronnen: Wikipedia Marcdex.be