top of page

Ster van de week: John Terra

John Terra is jarig deze week! Hij werd geboren op 21 juni 1951 en wordt dus 72 jaar.

We hebben hem dan ook gekroond tot 'onze ster van de week'. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Hij werd geboren als Johnny Terwingen en begon zijn muzikale carrière bij het orkest van zijn oom "The Ramblers". Daar werd hij opgemerkt door manager Robert Bylois (manager van Adamo, Ann Christy ...). De artiestennaam Terra werd verkregen door de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). Zijn manager liet hem het eerst proberen op de (lucratievere) Franse markt (vb. Adieu, Fille de mes rêves). Nadien werd overgeschakeld op nederlandstalige schlagers, die zorgden voor bekendheid in Vlaanderen.


In het begin van de jaren zeventig kwam hij in contact met Jan Theys. Die bracht hem dan weer in contact met Jean Kluger. Onder zijn hoede had John Terra verschillende hits zoals 'Iemand heeft je pijn gedaan' en 'Is er een ander?'. Hierna raakte zijn carrière in het slop.


In 1981 maakte hij een verrassende comeback via de Baccarabeker en de single "De dag dat het zonlicht niet meer scheen". Deze song werd een grote hit.


Vanaf eind jaren tachtig kwam John Terra minder en minder als zanger in de belangstelling, maar wist hij wel een lucratief bedrijf uit te bouwen met zijn fijne neus voor "vlaams talent". Als kapitein van de Limburgse Baccarabeker was hij de ontdekker van artiesten als Dana Winner, Erik Goossens (Leopold 3), Lisa Del Bo en Vanessa Chinitor.


In de loop van de maand juli 2013 bracht John na een afwezigheid van achttien jaar nog eens een Nederlandstalige soloplaat op de markt, het door hemzelf op tekst van Johan Verminnen geschreven 'De mooiste dag van mijn leven'.

De veertiende juli 2015 verscheen de nieuwste single van John Terra 'Neem me mee', vertaling van Désiree van Neil Diamond, de voorbode van een conceptalbum rond liedjes van Neil Diamond.

Vanaf februari 2017 trok John het theater in met de voorstelling “Vroeger en Nu”. 'Vroeger' staat voor de grootste successen uit zijn eigen carrière, aangevuld met liedjes die hij schreef of producete voor vrienden, onder meer Helmut Lotti, Christoff, Dana Winner, Yasmine, Luc Steeno, Willy Sommers en Lisa del Bo. 'Nu' staat voor zijn album rond de grootste hits van Neil Diamond.

Bron: Wikipedia, Viva Vlaanderen


コメント


bottom of page