top of page

Ster van de week: Elton John

Elton John werd op 25 maart 1947 geboren als Reginald Kenneth Dwight. Hij groeide op als enig kind van twee muzikale ouders, die regelmatig platen kochten. Zij zorgden er voor dat de kleine Reggie piano leerde spelen en kennis maakte met de rock’n’roll muziek van Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en Bill Haley & His Comets. Vanaf dat moment droomt Reggie van een bestaan als rock’n’roll idool.

In 1967 reageerde Reginald op een advertentie in de popkrant New Musical Express, waarin een kleine platenmaatschappij op zoek was naar muzikaal talent. Op die manier kwam Reginald in aanraking met Bernie Taupin, een jonge tekstschrijver die ook op de advertentie had gereageerd. Hun ontmoeting vormde de start van een unieke samenwerking. Voortaan noemde Reginald zich Elton John. Het eerste liedje dat Elton en Bernie met z’n tweeën schreven, heette 'Scarecrow', maar dat werd geen succes.

In 1968 nam Elton voor het eerst een eigen plaatje op, maar 'I’ve Been Loving You' deed helemaal niks. In 1970 nam Elton zijn tweede elpee op, simpelweg Elton John geheten. De eerste single van de plaat, 'Border Song', leverde Elton bescheiden hitnoteringen op. Met de volgende single, 'Your Song', was het wel goed raak.


In hoog tempo schreven Bernie en Elton het ene na het andere liedje. In nauwelijks vijf jaar tijd bracht Elton maar liefst elf elpees uit en scoorde hij wereldhits met liedjes als 'Rocket Man', 'Crocodile Rock', 'Daniel' en 'Bennie And The Jets'. In de zomer van 1976 staat Elton hoog in de Top 10 met zijn duet 'Don’t Go Breaking My Heart' met zangeres Kiki Dee. Dat najaar bracht hij zijn tweede dubbelalbum Blue Moves uit met daarop de prachtige hitballad 'Sorry Seems To Be The Hardest Word'.


In 1977 kondigde hij aan het rustiger aan te doen. In de jaren tachtig scoorde Elton grote hits met liedjes als 'Blue Eyes', 'I’m Still Standing', 'Sad Songs', 'Nikita' en 'Sacrifice'. Dat succes werd in de jaren negentig voortgezet met hits als 'The One', 'Don’t Let The Sun Go Down On Me' (in duet met George Michael) en de voor de Walt Disney tekenfilm The Lion King geschreven liedjes 'Can You Feel The Love Tonight' en 'Circle Of Life'.

Wanneer Lady Diana op 31 augustus 1997 verongelukte in Parijs was Elton ontroostbaar. Speciaal voor Lady Di, met wie hij goed bevriend was, herschreef Elton met hulp van Bernie Taupin het liedje 'Candle In The Wind'. Hij zong het nummer als eerbetoon tijdens haar begrafenis.


In 2023 speelde Elton John (76) het laatste concert van z’n ‘Farewell Yellow Brick Road’-tournee. De concertreeks duurde maar liefst vijf jaar en telde 330 shows. Naar schatting hebben ongeveer zes miljoen mensen Eltons show gezien.


Bron: NPO, Wikipedia

Comments


bottom of page