top of page

Ster van de week: Dolly Parton

Van de dertienjarige Dolly Parton werd op 20 april 1959 de allereerste single Puppy Love, met op de B-kant Girl Left Alone, uitgebracht. Deze week hoor je al haar grote hits langskomen bij 'De Goeie Ouwe Tijd'.

Dolly Rebecca Parton werd op 19 januari 1946 geboren in Sevierville, Tennessee als vierde telg uit een straatarm gezin met twaalf kinderen.

Van jongs af aan was Dolly gek op de gospels en spirituals die in de kerk werden gezongen. Op negenjarige leeftijd trad zij voor het eerst op in een radioshow, waar ze een countryliedje zong. Op aanraden van Johnny Cash die ze tijdens een optreden ontmoette, vertrok ze naar Nashville met maar één doel voor ogen: een beroemde countryzangeres worden. Dolly was dan achttien lentes jong.


In 1965 bracht ze haar eerste plaatje 'Happy Happy Birthday Baby' uit. Maar die flopte. Met toestemming van haar platenmaatschappij bleef Dolly Parton eigen countryliedjes schrijven en zingen. In 1967 scoorde Dolly met 'Dumb Blonde' haar eerste countryhitje.


Eind 1967 werd Dolly Parton gevraagd Norma Jean te vervangen in The Porter Wagoner Show. Binnen enkele maanden was ze dé ster van de show. Nadat Dolly in 1974 een Amerikaanse nummer 1-hit scoorde met het schitterende 'Jolene' verliet zij The Porter Wagoner Show. Als afscheid schreef ze het liedje 'I Will Always Love You'.


Vanaf 1974 stond Dolly Parton vrijwel constant met een liedje in de Amerikaanse countrylijsten genoteerd. Veel liedjes werden wereldhits zoals 'Here You Come Again' en '9 To 5', het liedje dat Dolly Parton in 1980 schreef voor de gelijknamige film waarin zij haar acteerdebuut maakte. Andere films waarin Dolly Parton meespeelde zijn 'The Best Little Whorehouse In Texas', 'Rhinestone' en 'Steel Magnolias'.


Na het succes van 'I Will Always Love You' scoorde Dolly Parton met haar ballad 'You Are' in 1983 een grote hit. Nog datzelfde jaar is zij bijzonder succesvol met Kenny Rogers, met wie ze met het door de Bee Gees geschreven duet 'Islands In The Stream' een wereldhit scoorde.


Bron: Wikipedia, NPO



Comments


bottom of page