top of page

Ster van de week: Cliff Richard

Op 14 oktober 1940 werd Harry Roger Webb geboren, beter bekend als Cliff Richard. Hij wordt 83 jaar. De ganse week is hij dan ook onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Op 17-jarige leeftijd startte Harry zijn carrière als zanger/gitarist in de Dick Teague Skiffle Band. Niet veel later werd Harry zanger van The Drifters – niet te verwarren met hun Amerikaanse naamgenoten – en nam hij de artiestennaam Cliff Richard aan. Begin 1958 tekende hij zijn eerste platencontract bij EMI. In de zomer van dat jaar maakte Cliff zijn debuut met de single 'Move It'.


Nog datzelfde jaar toerde Cliff door Engeland met zijn begeleidingsband The Drifters, die vanwege de gelijknamige Amerikaanse band hun naam veranderen in The Shadows. In 1959 scoorde hij zijn eerste nummer één hit met 'Living Doll'.


Net als zijn Amerikaanse collega Elvis Presley was Cliff Richard in talloze films te zien, waaronder 'Serious Charge', 'Summer Holiday', Wonderful Life' en 'The Young Ones'.


In 1968 nam Cliff Richard voor Engeland deel aan het Eurovisie Songfestival. Hoewel hij net niet won, wist hij met 'Congratulations' heel Europa te veroveren. In 1973 herhaalde de geschiedenis zich wanneer Cliff Richard met 'Power To All Our Friends' opnieuw op een hoge derde plaats eindigde.


Ook in Amerika was Cliff Richard succesvol. Hij scoorde er verschillende hits, waaronder de Top 10-successen 'Devil Woman', 'We Don’t Talk Anymore' en 'Dreaming'. In 1986 speelde hij de hoofdrol in de rockopera 'Time'.


In 1995 werd Cliff Richard door Koningin Elisabeth II tot ridder geslagen. Voortaan mocht hij zich Sir Cliff Richard noemen.


Sinds Cliff’s debuut in 1958 werden wereldwijd ruim 250 miljoen platen van hem verkocht. Onder de ruim honderd wereldhits die hij in vijftig jaar tijd heeft weten te scoren, bevinden zich popklassiekers als'Living Doll', 'Bachelor Boy', 'The Young Ones', 'Summer Holiday', 'Congratulations' en 'Do You Wanna Dance'.


Bron: Wikipedia, NPO

תגובות


bottom of page