top of page

Ster van de week: Chris Norman (Smokie)

Op 25 oktober 1950 werd Chris Norman geboren, de leadzanger en gitarist van Smokie. Hij wordt 73 jaar. De ganse week is hij dan ook onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem/hen.

De fundamenten voor Smokie werden gelegd in Moore’s Music Shop, een platenzaak in Bradford. Daar ontmoetten drummer Ron Kelly en gitarist Alan Silson elkaar in oktober 1963 voor het eerst. Ze richtten samen met de jonge zanger/gitarist Chris Norman en bassist Terry Uttley de groep The Yen op, een naam die later wordt veranderd in eerst The Sphynx, vervolgens Essence en tenslotte The Elizabethans. Het is dan 1966. De successen bleven uit.


In 1973 verliet Ron Kelly de groep. Hij werd vervangen door Pete Spencer waarna de groep besluit om ex-Herman’s Hermits zanger Peter Noone te begeleiden tijdens diens Britse solotournee. Via de manager van Peter Noone kwam de groep in contact met het befaamde duo Nicky Chinn & Mike Chapman. Op aanraden van Chinn & Chapman werd de groepsnaam veranderd in Smokie.


Begin 1975 bracht Smokie haar eerste, door Chinn & Chapman geschreven single 'Pass It Around' uit. Het werd geen hit. Maar met de tweede single 'If You Think You Know How To Love Me' was het wel raak. Eindelijk had het viertal uit Bradford het succes te pakken waarna zij al zo lang heeft verlangd.


Het succes kreeg een vervolg met hits als 'Don’t Play Your Rock ’N Roll To Me', 'I’ll Meet You At Midnight', 'Living Next Door To Alice' en 'Lay Back In The Arms Of Someone'.

In 1978 had Smokie-zanger Chris Norman een duet met Suzi Quatro. Ook dit werd een grote hit in zowel Amerika als Europa.


Medio 1978 kwam voor Smokie een einde aan de samenwerking met Chinn & Chapman. In eerste instantie lukt het aardig zonder hen, want het door Chris Norman en Pete Spencer geschreven 'Mexican Girl' werd in het najaar van 1978 een dikke hit in Europa. Daarna neemt het succes gestaag af. In 1986 verliet Chris Norman de groep. Nog datzelfde jaar had hij veel succes in Europa met zijn solohit 'Midnight Lady'.


Bron: NPO, Wikipedia

bottom of page