top of page

Ster van de week: Boudewijn De Groot

Deze week is Boudewijn De Groot jarig. Hij werd geboren op 20 mei 1944 en wordt dus 79 jaar. We hebben hem ook gekroond tot onze ster van de week. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hem.

Op het Haarlemse Coornhert Lyceum ontmoette Boudewijn De Groot de man waarmee hij zijn leven lang verbonden zou blijven: tekstschrijver Lennaert Nijgh. De eerste singles dei werden opgenomen waren onder meer 'Elégie Prénatale' en 'Strand'.


Min of meer tegen zijn zin nam Boudewijn De Groot in 1965 een door Lennaert Nijgh vertaald chanson op van Charles Aznavour, 'Une Enfant De 16 Ans'. Tot zijn verbijstering kwam 'Een Meisje Van 16' in oktober 1965 in de hitparade, waar het 13 weken verbleef. In navolging van onder meer Bob Dylan en Donovan nam hij de protestsong 'Welterusten Mijnheer de President' op. Begin 1967 werd zijn grootste succes uitgebracht, 'Land van Maas en Waal'.


Ondertussen werd er wat geëxperimenteerd met muziek, maar Boudewijn De Groot vond niet echt zijn weg en raakte uit de spotlights. In 1972 kwam het tot een hernieuwde samenwerking met Lennaert Nijgh. Het resultaat was de lp Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser, waarvan de single 'Jimmy' een grote hit wordt.


In 1996 maakte hij zijn comeback met het album Een Nieuwe Herfst waarop hij opnieuw samenwerkte met Lennaert Nijgh. Eén van de liedjes op het album is Avond, een nummer dat ooit werd geschreven voor Rob de Nijs. In 1998 krijgt Boudewijn een Edison voor zijn totale oeuvre.

Bron: Wikipedia, Nieuwsblad

Comments


bottom of page