top of page

Ster van de week: Adamo

Adamo werd op 1 november 1943 geboren in Sicilië als Salvatore Adamo. Hij wordt 80 jaar. De ganse week is hij dan ook onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Zoals vele Italiaanse vaders in die tijd, kwam ook de vader van Adamo naar België om in de steenkoolmijnen te werken. Ze kwamen in 1947 in Mons (Bergen) terecht. Als kind zong hij daar in het kerkkoor en leerde hij gitaar spelen. Op 17-jarige leeftijd deed hij voor het eerst mee aan een Belgische talentenjacht die hij won met het liedje ‘Si J’osais’. Een jaar later won hij opnieuw een wedstrijd, ditmaal op de Luxemburgse radio, wat hem in staat stelde zijn eerst plaat uit te brengen.


In 1963 brak hij door met het liedje ‘Sans Toi, Ma Mie’. In een mum van tijd werden er zo’n honderdduizend exemplaren verkocht. In datzelfde jaar, exact op zijn 20-ste verjaardag, mocht hij als hoofdprogramma de Ancienne Belgique in Brussel vullen. Later dat jaar was hij het voorprogramma van Cliff Richard and The Shadows in het Parijse Olympia.


Gedurende heel zijn carrière verkocht Adamo wereldwijd meer dan 90 miljoen albums en singles. Naast Frans, zingt hij ook in het Italiaans, Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Turks en zelfs Japans. In Japan was hij trouwens gedurende een vijftiental jaar de meest succesvolle buitenlandse artiest. Hij had er verschillende nummer 1-hits en uitverkochte concertreeksen.


In Vlaanderen haalden zijn nummers ‘Sans Toi, Ma Mie’, ‘N’est-ce pas Merveileux?’, ‘Vous Permettez, Monsieur?’, ‘Quand les Roses’ en ‘Dolce Paola’ allemaal de nummer 1-status.


Bron: Wikipedia

Comments


bottom of page