top of page

20 oktober

1955 - Harry Belafonte nam in New York zijn eigen compositie 'Banana Boat Song (Day-O)' op. Hij werd begeleid door het koor en het orkest van Tony Scott. Op 12 januari 1957 kwam de 'Banana Boat Song (Day-O)' binnen in de Billboard Top 100 en bereikte de vijfde plaats. In Vlaanderen deed die het nog beter: 3 weken op de 1ste plaats.

1937 - Geboorte Wanda Jackson, Amerikaanse zangeres. Ze is één van de eerste vrouwelijke artiesten die bekend werd in het rockabilly-genre. In 1960 had ze succes met 'Let's Have a Party'. In Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België had Wanda Jackson midden jaren zestig ook veel succes met een Duitstalig repertoire. In 1965 was 'Santo Domingo' met het dansorkest van Horst Wende haar grootste Duitstalige hit. Ze wordt 86 jaar.


1946 - Geboorte Lucien Van Impe. Voormalig wielrenner en ploegleider. Hij was klimspecialist en bergkoning. Hij won de Tour de France in 1976 en zes keer het bergklassement. Hij won ook twee keer het bergklassement in de Giro d'Italia. Hij stopte in 1987 met wielrennen en ging verder als ploegleider. Hij wordt 77 jaar.


1977 - Drie leden van Lynyrd Skynyrd, frontman Ronnie Van Zandt, gitarist Steve Gaines en zijn zus Cassie, en drie leden van de crew kwamen om het leven wanneer hun gehuurd vliegtuig neerstortte in een moeras in Mississippi. De overige leden van de band raakten zwaargewond.


1994 - Overlijden Burt Lancaster, Amerikaanse acteur. Hij begon zijn carrière als acrobaat in een circus. In 1946 maakte hij zijn filmdebuut in 'The Killers' met als tegenspeelster Ava Gardner. In 1953 kreeg hij zijn eerste Oscar-nominatie voor zijn rol in 'From here to eternity'. Vanaf de jaren 80 kampte Burt Lancaster met gezondheidsproblemen. Deze werden mede veroorzaakt doordat hij een groot deel van zijn leven gerookt had. Na een aantal beroertes overleed Burt Lancaster op 20 oktober 1994 aan een hartaanval. Hij was 80 jaar oud. 1996 - De Witte Mars in Brussel: zeker 300.000 Belgen liepen mee als protest tegen het falende justitie-optreden in de Zaak-Dutroux. In de nasleep van de Witte Mars ontstonden de Witte Comités. In 1998 werd bovendien -als direct gevolg van de protesten- het Europees centrum voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen opgericht (Child Focus).


2009 - Overlijden Jef Nys, Vlaams stripauteur en bedenker van de stripreeks 'Jommeke'. In 1954 en 1955 schreef Jef Nys voor Het Handelsblad het stripverhaal 'De lotgevallen van Amedeus en Seppeke', de voorloper van de stripverhalen van 'Jommeke'. Het stripfiguurtje 'Jommeke' stelde hij op 30 oktober 1955 voor in 'Kerkelijk leven' als 'Het wekelijks avontuur van Jommeke'. Het eerste lange verhaal (later werd dit album nummer 1) verscheen vanaf november 1958 in de krant 'Het Volk' en in ''t Kapoentje'. Jef Nys is 82 jaar geworden.


2016 - Overlijden van zangeres Mieke Telkamp. In 1953 had zij haar eerste succes met een cover van 'Here In My Heart' van Al Martino. Daarna scoorde zij hits met de Nederlandstalige nummers 'Nooit Op Zondag' en 'Eb En Vloed'. In 1962 nam zij deel aan het Songfestival van Knokke. In 1967 trok zij zich op doktersadvies terug uit de showbusiness. Begin jaren ’70 besloot zij haar carrière in de muziek nieuw leven in te blazen. In 1971 scoorde zij haar grootste hit met 'Waarheen Waarvoor', een nummer geschreven op de melodie van 'Amazing Grace'. In 1978 was zij de eerste persoon uit de showbusiness die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2008 kreeg zij een Diamanten Award uitgereikt voor 'Waarheen Waarvoor' voor de verkoop van 1 miljoen exemplaren. Mieke Telkamp is 82 jaar geworden.

Comments


bottom of page