14 september

2018 - Overlijden Anneke Grönloh. Begin jaren zestig werd ze een waar popidool met veel nummer één hits op rij. In 1964 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival, met het liedje 'Jij bent mijn leven'. In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Haar grootste hits waren 'Brandend Zand', 'Soerabaja' en 'Paradiso'. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen. Ze is 76 jaar geworden.


1968 - Het huis van Roy Orbison in Nashville is afgebrand, zijn twee oudste zonen stierven allebei in de brand. Roy Orbison was op het moment van het ongeval op tournee in het Verenigd Koninkrijk.


1982 - Overlijden Grace Kelly, Amerikaanse actrice die later de gemalin werd van prins Reinier III van Monaco. Hoewel haar familie erop tegen was dat Grace Kelly actrice werd, besloot ze toch door te zetten en speelde ze op 22-jarige leeftijd in haar eerste film. De volgende jaren speelde ze in verschillende films, waaronder drie van Alfred Hitchcock en in de western 'Hign Noon'. In 1955 kreeg ze een Oscar voor beste actrice in de film 'The Country Girl'.

In 1956 speelde ze in haar laatste film, de muzikale komedie 'High Society'. Door haar huwelijk met prins Reinier moest ze het acteren opgeven, wat een moeilijke keuze voor haar was. Ze is 52 jaar geworden.


1989 - In Mexico overleed op 72-jarige leeftijd de Cubaanse orkestleider Perez Prado. ‘The King Of Mambo’ is het bekendst van ‘Cherry Pink & Apple Blossom White’ en van ‘Mambo n°5’, een nummer dat in 1999 de basis vormde van Lou Bega’s gelijknamige wereldhit.


1990 - De Vlaamse kleinkunstenaar Wim de Craene pleegde op 14 september 1990 zelfmoord. Hij werd op 30 juli 1950 in Melle geboren in een gezin van zeven kinderen. Op zijn zestiende trok Wim de Craene naar Antwerpen waar hij in een kroeg kennis maakte met Ferre Grignard. Twee jaar later ging Wim de Craene naar Amsterdam om zijn voorbeeld en mentor Ramses Shaffy te ontmoeten. Succes had Wim de Craene met liedjes als 'Mensen Van Achttien', 'Kristien', 'Rosanne', 'Tim' en 'Breek Uit Jezelf'.


2009 - Overlijden Patrick Swayze, Amerikaanse acteur, danser en singer-songwriter. Hij werd vooral bekend door zijn rol van dansleraar in 'Dirty Dancing'. Ook nam hij een nummer voor de soundtrack van die film op. De ballad 'She's like the wind' werd een top 10 hit. Daarvoor had hij een hoofdrol in een televisieserie over de Amerikaanse Burgeroorlog, 'North & South'. Hij is 57 jaar geworden.