top of page

13 augustus

Vandaag is het de verjaardag van Jo Leemans. En wat voor één? Ze wordt 96 vandaag! Ze werd geboren op 13 augustus 1927. In de jaren vijftig kreeg ze de titel van 'de Vlaamse Doris Day'. Haar glorieperiode als zangeres liep van het midden van de jaren vijftig tot begin de jaren zestig, in een wereld van showorkesten, Canzonissima, en een generatie zangers en zangeressen als La Esterella, Will Ferdy, Bobbejaan Schoepen en Bob Benny. Hits die ze scoorde waren de evergreens 'Que sera sera (wat zijn moet, dat zal zo zijn)', 'Heel mijn hart' en 'Marjolijntje'.

1925 - The Prisoner’s Song’ van Vernon Dalhart was het eerste countryliedje waarvan er in Amerika meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht werden. Uiteindelijk zou de teller op 7 miljoen verkochte stuks komen. Het was voor de grote platenmaatschappijen het signaal om meer te gaan investeren in countrymuziek.


1952 - De originele versie van 'Hound Dog' werd opgenomen door Willie Mae (Big Mama) Thornton. Het zou de eerste hit worden voor het songwritingteam van Jerry Leiber en Mike Stoller en zou zeven weken lang bovenaan de Billboard-hitlijst staan, met een verkoop van bijna twee miljoen exemplaren.


1964 - Manfred Mann stond op nummer 1 in de Engelse hitlijst met 'Do Wah Diddy Diddy', de eerste van drie nummer 1 hits in Engeland. Het door Jeff Barry en Ellie Greenwich geschreven nummer werd oorspronkelijk in 1963 opgenomen door de Amerikaanse zanggroep The Exciters. De versie van Manfred Mann bleef op plaats 8 steken in Vlaanderen.


1964 - In de Hitsville USA Studio van Motown in Detroit namen The Supremes de Holland/Dozier/Holland-compositie 'Baby Love' op. Twee maanden later stond de single vier weken lang bovenaan. Na 'Where Did Our Love Go' was dit de tweede nummer 1-hit voor The Supremes in Amerika. In Vlaanderen kwam die niet verder dan plaats 13.


1966 - 'Dans Je De Hele Nacht Met Mij' van Karin Kent verdrong 'Sunny Afternoon' van The Kinks van de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer is een bewerking van 'Dance Papa Mama Dance Papa Dance' van Hal David en Burt Bacharach. Joanne & The Streamliners waren in 1965 de eersten die dit liedje op de plaat hebben gezet. Het nummer werd in eerste instantie geschreven voor de soundtrack van de bioscoopfilm What’s New Pussycat. Later heeft Hal David er een tekst bij geschreven. De Nederlandse vertaling is van John van Olten. Ook in Vlaanderen was de versie van Karin Kent een hit, 2 weken op de eerste plaats.


1971 - Vlak vóór zijn appartement in New York werd King Curtis doodgeschopt. De Amerikaanse saxofonist begon in 1950 in het orkest van Lionel Hampton. In 1953 verhuisde hij naar New York waar hij sessie-muzikant werd. King Curtis heeft meegewerkt aan platen van o.a. Nat ‘King’ Cole, Andy Williams, Buddy Holly, Elvis Presley, Bobby Darin, Neil Sedaka, Sam Cooke, Aretha Franklin. En ook op dit nummer van The Coasters is hij te horen. King Curtis is 37 jaar geworden.

Comments


bottom of page