top of page

1 september

1974 - The Osmonds stonden op nummer 1 in de Engelse hitlijst met het nummer 'Love Me For A Reason' van Johnny Bristol, de enige Britse nummer 1 van de groep. Het nummer werd in 1994 gecoverd door Boyzone.

1887 - De Duits / Amerikaanse uitvinder Emile Berliner vroeg een octrooi aan op de grammofoonplaat. Het patent van de grammofoonspeler, de phonograaf berustte eerder al bij Edison. Emile Berliner presenteerde een platte schijf van 7 inch gemaakt van gevulkaniseerd rubber met een gesneden groef. De plaat had een capaciteit van 2 minuten en had een snelheid van 30 RPM.


1949 - Geboorte Barry Gibb, zanger, songwriter, producer. In 1994 werd hij samen met zijn broers opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. In 1997 werd hij als lid van de Bee Gees opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en ontving hij de Brit Award voor Outstanding Contribution to Music. Hij wordt 74 jaar.


1949 - Geboorte Lori Spee, Amerikaans-Nederlandse zangeres. Sinds 1970 woont ze samen met haar Nederlandse echtgenoot in het Limburgse Geleen. Ze is bekend van de hit 'How many times' uit 1982. Ze wordt 74 jaar.


1956 - Het eerste Belgische televisiejournaal werd gepresenteerd door Robert Stéphane.


1957 - Geboorte Gloria Estefan, Cubaans-Amerikaanse zangeres die vooral in de jaren 80 en jaren 90 veel hits scoorde. Ze geldt als één van de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden. Ze heeft wereldwijd meer dan 150 miljoen platen verkocht en won vijf Grammy Awards. Naast zangeres is Gloria Estefan ook actrice en componist. Ze wordt 66 jaar. 1963 - Geboorte Carola Smit. Ze werd voornamelijk bekend als zangeres van de Volendamse groep BZN, waar ze in 1984 Anny Schilder opvolgde. Ze wordt 60 jaar. 1984 - Na een carrière van 25 jaar had Tina Turner haar eerste solo nummer 1 single in Amerika met 'What's Love Got To Do With It'. Dit nummer was oorspronkelijk geschreven voor Cliff Richard, maar hij wees het nummer af. Het werd vervolgens aangeboden aan Donna Summer, die heeft verklaard dat ze er een paar jaar mee heeft gezeten, maar het nooit heeft opgenomen.

1990 - De Vlaamse openbare zender BRT lanceerde TV1. 2012 - Overlijden van de Amerikaanse songwriter Hal David, die samen met Burt Bacharach tientallen hits schreef. Een reeks hits voor o.a. Dionne Warwick, waaronder 'Walk On By' en 'I Say a Little Prayer', maar ook voor artiesten als Tom Jones en Dusty Springfield. Hij is 91 jaar geworden.bottom of page