top of page

Ster van de week: Eddy Wally

Vandaag, precies 7 jaar geleden, op 6 februari 2016, ging Eddy Wally van ons heen. Gelukkig is er nog zijn muziek en die gaat deze week overdag regelmatig langskomen.

Eddy's vader Henri leerde zijn zoon 'Wardje' al vroeg accordeon, gitaar en mondharp. Toen zijn vader op 49-jarige leeftijd overleed, moest de 14-jarige Eddy zelf de kost gaan verdienen als textielarbeider. Naar het voorbeeld van zijn vader ging Eddy na zijn werkuren optreden in cafés als zanger en gitaarspeler. Tijdens een een talentenjacht leerde hij Mariëtte Roegiers kennen, met wie hij in 1956 trouwde. In 1957 kregen ze hun enige dochter, Marina Wally. Na het huwelijk zei Eddy de fabriek vaarwel en trok samen met zijn schoonmoeder de markten met lederwaren. In 1960, na de dood van zijn schoonmoeder, nam jij het café en de winkel van zijn schoonouders over. Samen met Mariëtte bleven ze zelfs na zijn successen nog lang de markten doen.


In 1966 leerde Eddy Wally de Nederlandse producer Johnny Hoes kennen. Onder zijn leiding nam Eddy zijn eerste nummer 'Chérie' op. Eddy Wally haalde er de eerste plaats mee in de Vlaamse hitparade en een gouden plaat.


Het succes van 'Cherie' leidde een lange carrière in, waarbij Eddy Wally meer dan 500 nummers opnam. Hij trad ook verschillende keren op in China, Duitsland, Australië, Zuid-Afrika en Rusland. In de jaren zeventig trad hij verschillende keren op in hotels in Las Vegas en in Canada.


In juni 2006 kreeg Eddy Wally in Ertvelde een standbeeld ter ere van zijn œuvre. Het heeft als opschrift 'Ode aan Eddy Wally - The voice of Europe' en laat de titel van zijn grootste hit 'Chérie' zien.


Op 6 maart 2011 werd Eddy Wally in het ziekenhuis opgenomen met een hersenbloeding en raakte licht verlamd. Op 6 oktober 2012 overleed zijn echtgenote Mariëtte Roegiers op 80-jarige leeftijd. Op 6 februari 2016 overleed Eddy Wally in het rusthuis van Zelzate ten gevolge van een nieuwe hersenbloeding

Bron: Wikipedia

bottom of page