top of page

6 november

1971 - Cher begon een twee weken durende run op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijst met 'Gypsys, Tramps and Thieves', haar eerste Amerikaanse solo nummer 1 hit. In Vlaanderen kwam de single niet hoger dan de 27ste plaats.

1814 - In Dinant werd Adolphe Sax geboren. Joseph Sax, de vader van Adolphe Sax, was instrumentenmaker. In 1820 verhuisde het gezin naar Brussel. Adolphe Sax moest als de oudste van elf kinderen op jonge leeftijd meehelpen in het familiebedrijf, een fabriek voor blaasinstrumenten. Het viel Adolphe Sax op dat er grote klankverschillen waren tussen blaas- en snaarinstrumenten, maar ook tussen blazers van hout en blazers van koper. Hij ontwikkelde een nieuw blaasinstrument dat dit probleem oploste. De saxofoon. Adolphe Sax overleed op 4 februari 1894.


1977 - ABBA begon een vier weken durende run op nummer 1 in de Britse hitparade met 'The Name Of The Game', de 6e nummer 1 van de groep. Het nummer heette eerst 'A Bit Of Myself'. In Vlaanderen bleef de single steken op nummer 2. 1988 - Geboorte Tom Neuwirth, Oostenrijkse zanger die voornamelijk als dragqueen optreedt met als artiestennaam Conchita Wurst. In 2014 won hij namens Oostenrijk met het nummer 'Rise like a Phoenix' het Eurovisiesongfestival. Hij wordt 35 jaar.


2016 - Overlijden Marc Sleen, Vlaamse stripauteur die vooral bekend is voor zijn stripreeks 'De avonturen van Nero & Co'. Marc Sleen was al van jongs af aan een tekenaar en krabbelde alles vol; tot zelfs de muren en zijn vaders bolhoed toe. Toen hij veertien was, volgde hij zondagse tekenlessen aan de Academie van Sint-Niklaas. In 1944, begon Marc Sleen als cartoonist bij de katholieke krant De Standaard te werken. Op 2 oktober 1947 verscheen de dagelijkse vervolgstrip 'De avonturen van Detectief van Zwam' in 'De Nieuwe Gids'. Het eerste verhaal heette 'Het geheim van Matsuoka'. De hoofdfiguur was dan detective Van Zwam, maar in hetzelfde verhaal dook ook Nero op. Marc Sleen is 93 jaar geworden.

Comments


bottom of page