top of page

4 januari

2018 - Overlijden van de Britse muzikant Ray Thomas. Hij is vooral bekend geworden als diegene die de blaasinstrumenten bespeelde bij The Moody Blues. Zo speelde hij onder meer de fluitpartij op de klassieker 'Nights In White Satin'. In 2002 verliet hij de band omdat hij het na 50 jaar wel genoeg vond. Ray Thomas overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Hij is 76 jaar geworden.

1975 - Elton John begon een twee weken durende run op nummer 1 in de Amerikaanse singles chart met zijn versie van The Beatles 'Lucy In The Sky With Diamonds'. Zijn derde Amerikaanse nummer 1, het nummer bevatte John Lennon op gitaar. 1976 - In Nederland en Vlaanderen was voor het eerst een aflevering van Sesamstraat te zien. Het programma werd gemaakt door de NOS en de BRT. 'Sesame Street' werd in 1969 'geboren'&x in Amerika. Het kinderprogramma werd een enorm succes en aangekocht door meer dan tachtig landen.


1984 - Dennis Wilson kreeg een zeemansgraf. Tijdens een ceremonie in de baai van Santa Monica, zo’n twintig mijl ten noorden van het eiland Santa Catalina voor de kust van Californië, werd het stoffelijk overschot van de drummer van The Beach Boys te water gelaten. Dennis Wilson was op 28 december 1983 verdronken tijdens het zwemmen in de haven van Marina Del Rey in de buurt van Los Angeles. Uit onderzoek bleek naderhand dat hij teveel had gedronken. Dennis Wilson is 39 jaar geworden.


2011 - Overlijden van de Schotse zanger en liedjesschrijver Gerry Rafferty. Met zijn jeugdvriend Joe Egan richtte hij in 1972 de band Stealer’s Wheel op. Met deze band scoorde hij in 1973 een grote hit met 'Stuck In The Middle With You'. Later in het jaar 1973 haalde de band de top van de hitlijst met 'Late Again'. Vanaf 1977 ging Gerry Rafferty op het solopad. In 1978 kwam zijn soloalbum 'City To City' uit met daarop de wereldhit 'Baker Street'. Gerry Rafferty overleed na een langdurig ziekbed als gevolg van een leveraandoening na jarenlang alcoholmisbruik. Hij is 63 jaar geworden.


Wereld Braille Dag Wereldbrailledag viert de geboorte van Louis Braille, op 4 januari 1809. Hij is de uitvinder van het lees- en schrijfsysteem dat door miljoenen blinde en slechtziende mensen over de hele wereld wordt gebruikt. Hij werd als kind blind aan beide ogen bij een ongeval en slaagde er als kind toch in om zijn handicap onder controle te krijgen. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij, geïnspireerd door de militaire cryptografie van Charles Barbier van het Franse leger, een systeem van tactiele code waarmee blinden snel en efficiënt konden lezen en schrijven.

Het braillesysteem werkt door de letters (en cijfers) van het alfabet weer te geven in een reeks van 6 punten, gekoppeld in 3 rijen. Door de eenvoud van zijn idee konden boeken op grote schaal worden geproduceerd in een formaat dat duizenden blinde mensen kunnen lezen door met hun vingertoppen over de stippen te gaan.bottom of page