top of page

30 januari

1968 - Bobby Goldsboro nam 'Honey' op, een liedje geschreven door Bobby Russell. In de zomer van 1968 was het wereldwijd een grote hit. In Vlaanderen was de hoogste positie in de hitparade de 5e plaats.

1931 - Geboorte Amerikaanse acteur Gene Hackman. Hij is bekend van de films 'The firm', 'The Mexican', 'Under suspicion' en 'The runaway jury'. Hij kreeg een Oscar voor rollen in 'The French connection' en 'Unforgiven'. Hij wordt 93 jaar.


1949 - Geboorte Amerikaanse trompettist William King.in Florida. Hij is één van de oprichters van de groep The Commodores' die vooral funk, soul, R&B liedjes brachten. Hits van hen zijn o.a. 'Three times a lady', Sail on' en 'Nightshift'. Hij wordt 75 jaar.


1951 - Geboorte Phil Collins, Britse zanger, muzikant, liedjesschrijver en acteur, die in de jaren zeventig doorbrak als drummer en later als frontman van de rockband Genesis. Hij startte in 1980 een succesvolle solocarrière, die hem nummer 1-hits opleverden zoals 'You Can’t Hurry Love'', 'In the air tonight', 'Two hearts', 'One more night' en 'Another Day In Paradise'. Hij wordt vandaag 73 jaar.


1954 - Geboorte Nederlandse singer-songwriter en gitarist Alides Hidding. Hij is de leadzanger van The Time Bandits die hits scoorden met 'I'm specialized in you', 'Listen to the man with the golden voice', 'Live it up', 'I'm only shooting love' en 'Endless road'. Hij heeft ook liedjes geschreven voor o.a. Jennifer Rush, Trini Lopez en Dana Winner. Hij wordt 70 jaar.


1956 - Geboorte Hugo Matthysen, zanger, gitarist, columnist, schrijver, gediplomeerd filosoof en acteur. In 1984 verscheen hij regelmatig met Bart Peeters en Marcel Vanthilt in Bart Peeters' programma 'Villa Tempo' als 'De Hermannen'. Samen met Bart Peeters maakte hij tussen 1989 en 1998 voor Studio Brussel het humoristisch radioprogramma 'Het Leugenpaleis'. Zijn alterego Clement Peerens, oorspronkelijk een typetje uit het Leugenpaleis, is sinds 1994 bekend geworden met zijn humoristische rockband CPeX (Clement Peerens Explosition). Op 7 januari 2023 gaf hij met deze band het laatste optreden in een reeks van tien uitverkochte afscheidsconcerten in De Roma in thuisstad Antwerpen. Hij wordt 68 jaar.


1972 - 'Bloody Sunday' in Londonderry, Noord-Ierland. Britse militairen traden op bij een verboden mars voor burgerrechten in de roomskatholieke wijk 'Bogside' en openden het vuur op katholieke demonstranten: 14 ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten. Het zou leiden tot een langdurige escalatie van de burgeroorlog in Noord-Ierland.


1998 - Op voordracht van de Britse premier Tony Blair werd Elton John tot ridder geslagen door de Engelse Koningin Elisabeth en gaat sindsdien door het leven als ‘Sir Elton John’.


2011 - Overlijden van de Britse componist John Barry. Hij componeerde vooral filmmuziek, o.a. voor 12 James Bond films. Hij won Oscars voor de muziek van de films 'Born free', 'The lion in winter', 'Out of Africa' en 'Dances with wolves'.


2018 - Overlijden Terry Van Ginderen, ook wel bekend als Tante Terry, presentatrice. Vanaf 1954 werkte ze voor de Belgische TV, destijds nog NIR en was ze samen met Paula Sémer en Nora Steyaert één van de eerste omroepsters. Als Tante Terry presenteerde ze samen met Bob Davidse (Nonkel Bob) het kinderprogramma 'Kom toch eens kijken' en vanaf 1961 gedurende achttien jaar 'Klein, klein kleutertje. Ze is 86 jaar geworden.


Jaarlijks op 30 januari is het de 'Dag van de Croissant'. Deze internationale dag is ter ere van het broodje van gerezen bladerdeeg in de vorm van een halve maan.

De eerste croissant werd verkocht in Frankrijk rond het jaar 1839. "Croissant" is dan ook Frans voor "halve maan" (wassende maan = lune croissante). De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk. De lekkernij zelf is niet Frans. De eerste croissant werd gebakken door een bakker uit Oostenrijk en is gebaseerd op een Weense specialiteit: de kipferl.

コメント


bottom of page