top of page

28 december

1953 - Geboorte Richard Clayderman, Franse pianist die wereldwijd meer dan 70 miljoen albums heeft verkocht. Hij is vooral bekend van 'Ballade pour Adeline', waarvan ruim 22 miljoen exemplaren werden verkocht in 38 landen. Hij wordt 70 jaar.1895 - De Franse uitvinder-broers Auguste Lumière en Louis Lumière gaven in Parijs de eerste filmvoorstelling voor betalend publiek. In 1893 hadden de broers al een filmcamera uitgevonden en een filmprojector. Louis Lumière wordt "de Vader van de Cinema" genoemd; hij overleed op 83-jarige leeftijd zijn broer Auguste op 91-jarige leeftijd.


1937 - Overlijden Maurice Ravel. Hij is vooral bekend van de 'Bolero'. Die ging op 20 november 1928 in de Opera van Parijs in première. Het muziekstuk werd juichend ontvangen. Een onderzoek uit 1997 heeft aangetoond dat de componist waarschijnlijk geestelijk gestoord was wanneer hij de 'Bolero' componeerde. Maurice Ravel is 62 jaar geworden.


1954 - Geboorte Amerikaanse acteur, regisseur en filmproducent Denzel Washington. Films waarin hij meespeelde zijn o.a. 'The bone collector', 'Man on fire', 'Unstoppable' en 'Safe house'. Hij wordt 69 jaar.


1959 - 'Marina' in de uitvoering van Willy Alberti bereikte de 42ste plaats in de Verenigde Staten. De originele versie van Rocco Granata kwam op 9 november 1959 binnen in diezelfde Amerikaanse hitlijst en deed het zelfs nog iets beter. Zijn versie haalde de 31ste plaats.


1983 - Dennis Wilson, de drummer van The Beach Boys, verdronk wanneer hij in de haven van Marina Del Rey in de buurt van Los Angeles aan het zwemmen was. Uit onderzoek bleek dat hij teveel had gedronken. Dennis Wilson was ironisch genoeg het enige lid van The Beach Boys dat goed kon zwemmen en surfen. Hij was het die in 1961 zijn broer Brian Wilson en zijn neef Mike Love vroeg een liedje over het surfen, zijn favoriete sport, te schrijven. Dit resulteerde in 'Surfin’', de eerste hit van The Beach Boys. Dennis Wilson is 39 jaar geworden. Hij kreeg op 4 januari 1984 een zeemansgraf. Dit voorrecht is normaal gesproken slechts voorbehouden aan zeelui.


2022 - Overlijden Linda de Suza, Portugese zangeres die bekend werd met het Franstalige lied 'Un Portugais' uit 1978. In 1982 had ze nog een hit met 'Une fille de tous les pays'. Ze is 74 jaar geworden.Comments


bottom of page