top of page

27 januari

1983 - Overlijden van Louis de Funès, komische Franse acteur, bekend van o.a. 'Les Gendarmes de Saint-Tropez', 'Fantomas' en 'La Grande Vadrouille'. Louis de Funès is 68 jaar geworden.

1756 - Geboortedag Oostenrijkse componist, pianist en dirigent Wolfgang Amadeus Mozart. Hij was een wonderkind met een zwakke gezondheid, één van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Hij componeerde zijn eerste klaviermuziek op zijn vijfde. Speelde zelf piano, orgel, viool en altviool. Bekende werken van hem zijn de opera's 'Die Zauberflöte', 'Don Giovanni', 'Le nozze di figaro', strijkkwartetten, pianosonates en de serenade 'Eine kleine Nachtmusik'. Hij stierf in 1791, overwerkt, uitgeput en gekweld door een depressie en door de waanvoorstelling dat hij vergiftigd was.


1879 - De Amerikaanse uitvinder Thomas Edison kreeg het patent op de elektrische lamp. 1901 - Sterfdag Italiaanse componist Giuseppe Verdi. Hij overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Bekende opera's van hem zijn 'La traviata', 'Aida', 'Rigoletto' en 'Nabucco'. Hij is 87 jaar geworden.


1946 - Geboorte Mike Verdrengh, TV-manager, acteur en gewezen presentator en diskjockey. Hij presenteerde verschillende tv-programma's, zoals 'Spel zonder grenzen' en de quiz 'Dubbel Dobbel'. Zelf was hij gastheer voor 'Binnen en buiten' en 'Hotel Américain' en zijn praatprogramma's 'Met Mike in zee' en 'Mike'. Einde 1988 verliet hij de BRT en werd hij programmadirecteur van de pas opgerichte VTM, samen met de in 2006 overleden Guido Depraetere. Mike Verdrengh wordt vandaag 78 jaar.


1946 - Geboorte Amerikaanse zangeres Nedra Talley. Ze maakte deel uit van The Ronettes die we kennen van de hits 'Be my baby' en 'Walking in the rain'. Ze opende later een aantal restaurants en begon een eigen sausmerk. Ze wordt 78 jaar.


1955 - Geboorte Walter Grootaers, zanger en presentator. Hij is vooral bekend als frontman van De Kreuners en tv-presentator op de Belgische commerciële zenders. Zo presenteerde hij o.a. 'Wie Wordt Multimiljonair', 'Fear Factor', 'Miljoenenjacht' en 'Star Academy'. Hij was ook panellid bij 'De drie wijzen' en 'Het Swingpaleis'. Hij was daarnaast een aantal jaar bestuurslid van voetbalclub Lierse en lokaal politicus voor Open VLD. Walter Grootaers wordt vandaag 69 jaar.


1968 - (Sittin’ On) The Dock Of The Bay van Otis Redding kwam binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Hij heeft deze single drie dagen voor zijn dood in de Stax Studio in Memphis opgenomen. Otis Redding is op 10 december 1967 bij een vliegtuigongeluk in Wisconsin om het leven gekomen.


2014 - Overlijden van de Amerikaanse singer-songwriter, gitarist, banjospeler en politieke activist Pete Seeger. Tot 1958 maakt hij deel uit van 'The Weavers'. Solo scoorde hij een hit met 'We shall overcome'. Hij schreef ook de wereldhit 'If I had a hammer'. Hij is 95 jaar geworden.


Internationale Holocaustherdenkingsdag Wordt jaarlijks op 27 januari gehouden om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, waarbij miljoenen joden systematisch werden vermoord door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit dient als een herinnering om de verschrikkingen uit het verleden nooit te vergeten en te streven naar een rechtvaardiger en vreedzamere wereld.


Comentarios


bottom of page