top of page

12 augustus

1955 - Geboorte Hein Simons, Nederlandse zanger die als kindster in de jaren zestig bekend is geworden onder de naam Heintje. Zijn bekendste nummer is wellicht 'Mama'. Andere grote hits zijn: 'Ich bau' dir ein Schloss' en 'Ik hou van Holland'. Hij wordt 68 jaar.

1949 - Geboorte Marc Knopfler, Britse songwriter, gitarist, zanger van Dire Straits die in de jaren 70 doorbraken met 'Sultangs of Swing'. Ze zijn ook bekend van het legendarische album 'Brothers in arms' dat in 1985 uitkwam. Marc Knopfler is een echte gitaarvirtuoos en heeft opgenomen en opgetreden met veel prominente muzikanten, waaronder Chet Atkins, Eric Clapton, Bob Dylan, Bryan Ferry, Emmylou Harris, Van Morrison, Steely Dan, Sting en James Taylor. Hij wordt 74 jaar.


1964 - Première van de eerste Beatles film 'A Hard Day's Night' in 500 Amerikaanse bioscopen. De film was een financieel en kritische succesfactor. Time Magazine beoordeelde het als één van de 100 beste films aller tijden.


1982 - Overlijden Henry Fonda, Amerikaanse film- en televisieacteur. Zijn carrière kwam in de jaren 40 op gang nadat hij genomineerd werd voor een Academy Award voor zijn rol in de film 'The grapes of Wrath'. In de daaropvolgende jaren speelde hij grote rollen in klassiekers als 'Mister Roberts', 'Twelve Angry Men' en 'Once upon a time in the West'.

Henry Fonda was de vader van de acteurs Jane Fonda en wijlen Peter Fonda en ook de grootvader van actrice Bridget Fonda. In 1999 werd hij door het American Film Institute op de zesde plaats gezet van de 100 grootste mannelijke filmsterren. Hij werd 77 jaar.


2006 - Overlijden Guido DePraetere, Vlaamse TV-manager, presentator, cartoonist, gemeentelijk politicus en producent. Hij stond vooral bekend als een van de co-managers van VTM eind jaren 80, begin jaren 90. Samen met co-manager Mike Verdrengh stond dit duo toen bekend als 'Mike en Guido'. Hij is 59 jaar geworden.


2009 - Gitarist Les Paul stierf op 94-jarige leeftijd in het ziekenhuis in White Plains, New York aan een ernstige longontsteking. Paul wordt gecrediteerd met de ontwikkeling van één van de eerste solid-body elektrische gitaren, die in 1952 op de markt kwam en heeft bijgedragen aan de geboorte van de rock. Hij ontwikkelde ook andere invloedrijke opname-innovaties zoals multi-track recording en overdubbing. In de vroege jaren 50 hadden Paul en zijn vrouw Mary Ford een reeks hits, waaronder 'Mockin' Bird Hill', 'How High the Moon' en 'Vaya Con Dios'.

bottom of page