top of page

1 februari

2018 - Overlijden Amerikaanse zanger en pianist Dennis Edwards. Gedurende drie verschillende periodes maakte hij deel uit van The Temptations en was hij o.a. te horen op de hit 'Papa was a rolling stone'. Samen met Siedah Garrett nam hij de single 'Don't look any further' op. Hij begon ook bij de groep The Contours die we kennen van de song 'Do you love me'. Hij was in 1977 kort getrouwd met Ruth Pointer. Hij is 74 jaar geworden.

1953 - De watersnood van 1953, meestal aangeduid als de Watersnoodramp of Februariramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp was het gevolg van een combinatie van zware storm uit noordwestelijke richting, met een ongunstig daarmee samenvallend tijdstip van vloed en springtij. Het gevolg was dat veel dijken overspoeld werden en doorbraken. Hele eilanden en landstreken inclusief steden en dorpen raakten overstroomd. Dit leidde tot veel slachtoffers en grote schade. Het aantal doden bedroeg 1836 in Nederland, 307 in het Verenigd Koninkrijk en 28 in België.


1949 - Platenfirma RCA introduceerde de 45-toerenplaat. Pas in 1955 brak het singleformaat echt door.


1965 - Geboorte prinses Stéphanie van Monaco. Tweede dochter van Rainier III van Monaco en Grace Kelly (prinses Gracia Patricia). De prinses heeft enkele jaren een muziekcarrière gehad. In de zomer van 1986 kwam haar eerste single 'Ouragan' uit. Het werd een grote hit en bereikte ook, in het Engels 'Irresistible' geheten, de internationale top tien. Ze wordt 59 jaar.


1977 - In het zog van de release van het dubbelalbum Buddy Holly-All Time Greatest Hits riep platenfirma EMI-Bovema de week van 1 februari uit tot Nationale Buddy Holly Week.


1979 - Na Amerika en Engeland ging de film 'Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band' ook in de Vlaamse bioscopen draaien. Ondanks een sterren-cast, met o.a. The Bee Gees en Peter Frampton, was de film een wereldwijde flop.


1982 - In Memphis, Tennessee werd 1 februari uitgeroepen tot Bar-Kays Day. Op 10 december 1967 kwamen 4 leden van de soulgroep samen met Otis Redding om het leven bij een vliegtuigcrash.


1989 - Eerste uitzending VTM en eerste aflevering Samson & Gert


2020 - De Brexit is een feit: de Britten zijn geen lid meer van de Europese Unie. Onder leiding van premier Boris Johnson lukte het -na ruim 3 jaar van intern debat en onderhandeling over een uittredingsregeling- om de Brexit er door te krijgen. Op 23 juni 2016 stemde bijna 52 procent van de Britten voor opzegging van het EU-lidmaatschap.bottom of page