top of page

Ster van de week: Petula Clark

Petula Sally Olwen Clark werd op 15 november 1932 geboren in Epsom, Surrey. De naam Petula werd bedacht door haar vader, die daar later – bij wijze van grap – over vertelde dat het een samenvoeging was van de namen van zijn eerste twee vriendinnetjes Pet en Ulla. Petula Clark is vorige week 90 jaar geworden en deze week ook gekroond tot onze ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar.

Als kind zong Petula in het plaatselijke kerkkoor. In oktober 1942 was de dan negenjarige Petula voor het eerst op de BBC radio te horen. Ze zong een liedje voor haar oom, die soldaat was en vocht in Afrika. Bij de BBC vond men het prachtig en al gauw was ze wekelijks op de radio te horen. Ze zong liedjes voor alle Britse soldaten, die haar liefkozend de Britse Shirley Temple noemden. Ook de Amerikaanse soldaten sloten haar in het hart. Ze plakten foto’s van Petula op hun tanks en hoopten dat zij geluk bracht in de strijd.


Nog tijdens de oorlog maakte Petula haar filmdebuut. Zo was ze op het witte doek te zien als weeskind in de romantische oorlogsfilm 'Medal For The General'. Later speelde ze in tientallen andere films. Na de oorlog trad Petula Clark op in diverse radioshows in binnen- en buitenland.


Hoewel Petula in concertgebouwen, op radio en tv zong, duurde het nog tot 1949 voordat zij haar eerste plaatje opnam: 'Music Music Music'. Als tieneridool scoorde de jonge Petula gedurende de jaren vijftig een aantal grote hits in Engeland, waaronder 'The Little Shoemaker', 'Suddenly There’s A Valley' en 'With All My Heart'.


In 1958 werd Petula gevraagd te komen optreden in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs. Dat optreden werd een doorslaand succes. Datzelfde jaar scoorde Petula een grote Britse hit met 'Sailor'.

In Frankrijk, dat haar tweede vaderland werd, was zij bijzonder succesvol met Franstalige hits als 'Ya Ya Twist' en 'Chariot (I Will Follow Him)'. Ze zong ook in het Duits, Spaans en Italiaans.


Het was componist Tony Hatch die haar in 1964 het liedje 'Downtown' aanreikte. Het liedje werd een gigantische hit Europa en Japan. Maar ook in Amerika, waar Petula er een regelrechte nummer 1-hit mee scoorde en eindelijk werd ontdekt als zangeres. Daarna volgden 'I Know A Place', 'My Love', 'This Is My Song' en 'Don’t Sleep In The Subway'.


In de jaren die volgden, bleef Petula hits scoren, zij het niet meer zulke grote. Ze bracht diverse elpees uit en speelde in 1981 de rol van Maria von Trapp in de theaterversie van 'The Sound Of Music'. Het toneel werd haar nieuwe passie.


In 2013 verscheen haar eerste single in ruim 21 jaar: 'Cut Copy Me', de voorloper van het album 'Lost In You'. In oktober 2016 bracht ze het album 'From now on' uit en maakte een tournee door het Verenigd Koninkrijk om het te promoten. Op 10 november 2017 kwam het album 'Living for Today' uit, gevolgd door een Frans-Canadees album 'Vu d'ici'. In maart 2019 werd aangekondigd dat ze voor het eerst in 20 jaar terugkeerde naar het West End-podium in Londen, waar ze optrad in de aanstaande revival van Mary Poppins als The Bird Woman. In maart 2020 bracht de United Music Foundation 'A Valentine's Day' uit in de Royal Albert Hall, een collector's edition met de volledige opname van haar legendarische concert in de Royal Albert Hall op 14 februari 1974.


Bron: NPO, Wikipedia

Comments


bottom of page