top of page

30 juli

30 juli 2015 was een trieste dag voor de fans van Lynn Anderson. Zij overleed toen op 67-jarige leeftijd. Deze Amerikaanse country zangeres is vooral bekend van de hit 'Rose Garden', waarmee ze in 1970 een Grammy Award won.

1818 - Geboorte van Emily Brontë. Zij is de schrijfster van Wuthering Heights. Dit boek verscheen in 1847. De roman speelt zich af op het landgoed Wuthering Heights dat eigendom is van de familie Earnshaw. In dit gezin wordt de wees Heathcliff opgenomen. Hij wordt verliefd op Cathy, de dochter des huizes. Zij mag echter niet beneden haar stand trouwen. Emily Brontë overleed op 19 december 1848. Het toeval wil dat ook zangeres Kate Bush is geboren op 30 juli (1958). Haar eerste hit was 'Wuthering Heights'. Deze single komt op 18 maart 1978 binnen in de hitlijst en bereikte de zesde plaats.


1898 - De arts John Harvey Kellogg ontdekte bij toeval de cornflake.


1941 - Geboorte Paul Anka. Met een openhartige liefdesverklaring aan het meisje dat hij kende als babysitter werd Paul Anka in 1957 meteen wereldberoemd. De toen net zestienjarige Paul Anka groeide binnen de kortste keren uit tot één van de grootste tieneridolen in Amerika. Hij verkocht miljoenen platen en schreef later ook hits voor Buddy Holly, Frank Sinatra, Tom Jones en Michael Jackson. Hij wordt 81 vandaag.


1956 - Brenda Lee kreeg als elfjarig meisje een platencontract bij Decca Records. Op 30 juli 1956 stond zij in een kleine opnamestudio in Nashville om 'Jambalaya', 'Some People' en 'Your Cheatin’ Heart' op te nemen. 'Jambalaya' en 'Bigelow 6-200' werden op haar eerste 78 toerenplaat uitgebracht. Op het label stond zij vermeld als “Little Brenda Lee, 9 years old”, maar in werkelijkheid was zij 11. 1957 - Geboorte Berdien Stenberg, Nederlandse fluitiste die in de jaren 80 en 90 furore maakte, diverse internationale hits scoorde, meer dan 25 gouden en platina platen binnenhaalde en enkele miljoenen platen verkocht. Later werd ze actief in de gemeentelijke politiek. Haar eerste single uit 1983, 'Rondo Russo', werd een nummer 1-hit in Nederland en een grote hit in andere Europese landen. In Vlaanderen bleef de single op de 2e plaats steken.


2003 - Overlijden Sam Phillips. In oktober 1949 huurde hij voor 150 dollar in de maand een winkel in Memphis. Hier begon hij The Memphis Recording Service. In deze studio kon iedereen een grammofoonplaat laten opnemen. In 1952 begon Sam Phillips zijn eigen platenmaatschappij, Sun Records. De eerste plaat was 'Drivin’ Slow' van de zestienjarige saxofonist Johnny London. Op 5 juli 1954 nam Elvis Presley zijn eerste single 'That’s All Right Mama' op. Het succes lachte Sam Phillips toe, totdat Colonel Tom Parker op 22 november 1955 het Sun-contract van Elvis Presley voor 40.000 dollar afkocht. Sam Phillips bleef met zijn Sun Records redelijk succesvol met artiesten zoals Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Charlie Rich, Roy Orbison en Johnny Cash. Op 1 juni 1969 verkocht Sam Phillips alle master-tapes van zijn sterren aan de Amerikaanse muziekuitgever Shelby Singleton. In 1986 werd hij geëerd met een plaats in The Rock‘n’Roll Hall Of Fame. Sam Phillips is 80 jaar geworden.


2005 - Overlijden Roy Beltman, de producer van BZN. Sinds de single 'Goodbye Sue' in 1975 heeft hij, samen met de groep, het geluid van BZN bepaald. Roy Beltman begon zijn muzikale carrière in de jaren zestig bij de beatgroep The Caps. In 1977 richtte hij met de componist Cor Aaftink de productiemaatschappij Corduroy op. Naast de successen van BZN produceerde hij platen van o.a. Astrid Nijgh, Vanessa, Saskia & Serge, Bonnie St. Claire, Alexander Curly, Long Tall Ernie & The Shakers, The Tee Set en Hank The Knife & The Jets. In 1988 kreeg Roy Beltman een Gouden Harp van de Stichting Conamus. Dankzij de miljoenenverkoop van Jan Smit in het buitenland kreeg Roy Beltman in 2001 de Exportprijs. Hij is 56 jaar geworden.

bottom of page