top of page

24 maart

2018 - Overlijden Rosa Mina Schärer, beter bekend onder haar artiestennaam Lys Assia, Zwitserse zangeres. In 1956 deed Lys Assia voor Zwitserland mee aan het eerste Eurovisiesongfestival, dat in het Zwitserse Lugano gehouden werd. Omdat het deelnemersaantal slechts zeven landen bedroeg, mocht ieder land twee liedjes afvaardigen. Lys Assia zong eerst het Duitstalige 'Das alte Karussell' en trad later aan met het Franstalige 'Refrain'. Dit laatste nummer werd uiteindelijk als beste uitgeroepen, waarmee Zwitserland de winnaar werd van het eerste songfestival uit de geschiedenis.



1943 - Geboorte Guy Mortier, Vlaams journalist en televisiefiguur. Hij werd bekend als hoofdredacteur van het blad Humo tussen 1969 en 2003. Zijn bekendheid bij radioluisteraars steeg toen hij panellid was in het programma 'De Taalstrijd' en 'De Perschefs'. Televisiekijkers kennen hem als vast panellid in 'Alles kan beter'. Hij wordt 81 jaar. 1949 - Geboorte Nick Lowe, Brits singer-songwriter en producer. Bekende nummers die hij zelf vertolkte, zijn 'I love the sound of breaking glass', 'Cruel to be kind' en 'Half a Boy and Half a Man'. Hij wordt 75 jaar. 1960 - Geboorte Gabriele Susanne Kerner, beter bekend onder de naam Nena. Duitse zangeres die in de jaren tachtig grote hits scoorde met onder andere '99 Luftballons', 'Nur geträumt' en 'Irgendwie, irgendwo, irgendwann'. Ze wordt 64 jaar. 1960 - The Everly Brothers namen 'So Sad (To Watch Good Love Go Bad)' op. Dit liedje werd geschreven door Don Everly. De single kwam op 5 september 1960 binnen in de Amerikaanse hitlijst en bereikte de zevende plaats. De B-kant, een cover van Lucille van Little Richard, bleef op 21 steken. 1964 - Geboorte Sigrid Spruyt, voormalig journalist en gewezen nieuwsanker. Ze begon in 1989 te werken bij de VRT Nieuwsdienst. Van 1991 tot vrijdag 26 oktober 2007 was ze hier een vast journaalanker. Sigrid Spruyt is de echtgenote van Raymond van het Groenewoud. Het koppel huwde op 6 april 2009. Ze wordt 60 jaar.


1992 - Dirk Frimout vertrok met de Space Shuttle Atlantis, als eerste Belgische ruimtevaarder. 1997 - Overlijden van Harold Melvin. Hij richtte in 1955 de groep Harold Melvin & The Blue Notes op. Met zanger Teddy Pendergrass had de formatie in de jaren zeventig hits met o.a. 'The Love I Lost', 'If You Don’t Know Me By Now' en 'Satisfaction Guaranteed'. Harold Melvin is 57 jaar geworden.


2009 - Overlijden Nand Buyl, Vlaams acteur en regisseur, één van de pioniers van de Vlaamse theater-, televisie- en filmwereld. Hij speelde oa. mee in 'De Witte' en 'Schipper naast Mathilde'.


2016 - Overlijden Johan Cruijf, Nederlands profvoetballer en voetbalcoach. Wereldwijd erkend als één van de beste voetballers aller tijden. Hij is 68 jaar geworden.


Wereld Tuberculose dag 24 maart is het Wereldtuberculosedag. De dag is bedoeld om mensen duidelijk te maken dat deze ziekte nog steeds voorkomt in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden sterven er jaarlijks nog veel mensen aan tuberculose. Tuberculose kan in een paar cijfers samengevat worden, maar het zijn wel beangstigende cijfers. Zo is één derde van de wereldbevolking geïnfecteerd. En elke seconde opnieuw raakt een nieuwe persoon besmet. Gelukkig betekent besmet zijn niet automatisch ziek zijn. Jaarlijks sterven wel 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van tbc.

Palmzondag Palmpasen, het begin van de Goede Week, de laatste vastenzondag voor Pasen. Op deze dag wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. De vele pelgrims, die vanwege Pesach, het joodse feest van de ongezuurde broden (ook wel Joods Pasen genoemd) in de stad waren, verwelkomden hem met palmtakken.

bottom of page