top of page

22 augustus

2016 - Overlijden Toots Thielemans, jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam 'Toots' is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar Amerika, waar hij in de band van Charlie Parker en het quintet van George Shearing speelde. Hij werkte vervolgens samen met grote sterren als Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Herbie Hancock, Stevie Wonder en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten. Toots Thielemans is 94 jaar geworden.

1956 - Elvis Presley begon te werken aan zijn eerste film, 'Love Me Tender'. In het drama dat zich afspeelde tijdens en vlak na de burgeroorlog speelde Elvis Clint Reno, de jongste van vier broers. De oorspronkelijke titel van de film was The Reno Brothers, maar werd gewijzigd om gebruik te maken van het nummer 'Love Me Tender' dat voor de film was opgenomen. 1958 - 'When' van The Kalin Twins stond vijf weken lang op de eerste plaats in de Britse hitparade. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat twee broers twee andere broers aflosten op nummer 1. The Everly Brothers stonden vanaf 4 juli 1958 zeven weken lang aan de top met 'All I Have To Do Is Dream'. In Vlaanderen bleef 'When' van The Kalin Twins op plaats 4 steken.


1964 - The Supremes begonnen een twee weken durende run op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijst met 'Where Did Our Love Go', de eerste nummer 1 van de meidengroep. Holland-Dozier-Holland had het lied oorspronkelijk gecomponeerd voor The Marvelettes om het op te nemen, maar het lied werd door hen afgewezen.


1972 - Geboorte Gene Thomas In 1995 vormde hij samen met Gina Blondeel de band X-session en scoorden ze verschillende dance-hits, zoals 'Say yeah' en 'On and on'. Na 7 jaar kwam er een einde aan X-Session. In 2003 begon hij aan zijn solocarrière, waarbij hij resoluut voor het Nederlands koos. Zijn eerste single was 'Voor haar', geschreven voor zijn vrouw Kristel Verbeke, ex-K3. In 2020 nam Gene Thomas deel aan het zesde seizoen van het VTM-programma 'Liefde voor muziek'. Zijn hieruit afkomstige single 'Mij en m'n gitaar' (een cover van 'Me and my guitar' van Tom Dice) werd zijn grootste hit in 14 jaar. In dezelfde periode verscheen zijn driedubbele verzamelalbum 'Omsingeld', met daarop ook een reeks nieuwe nummers. Gene Thomas wordt vandaag 51 jaar. 2011 - Overlijden songwriter en producer Jerry Leiber. Met Mike Stoller schreef hij vele hits waaronder: 'Hound Dog', 'Jailhouse Rock', 'King Creole', 'There Goes My Baby', 'Searchin', 'Yakety Yak', 'Stand By Me', 'Poison Ivy, ' en 'Kansasstad'. Jerry Leiber is 78 jaar geworden. 2011 - Nicholas Ashford, de helft van Ashford en Simpson stierf aan complicaties van keelkanker. Met zijn vrouw Valerie Simpson hadden ze de hits 'Found A Cure' in 1979 en 'Solid' in 1985. Het paar schreef hits als: 'Ain't No Mountain High Enough', 'You're All I Need To Get By', 'Ain't Nothing Like the Real Thing' en 'Reach Out and Touch (Somebody's Hand) '. Nicolas Ashford is 70 jaar geworden.

Comments


bottom of page