12 juli

1979 - Overlijden van de Amerikaanse zangeres Minnie Riperton. De in Chicago geboren artieste studeerde als kind muziek, drama en dans. Reeds op jonge leeftijd zong ze bij grote artiesten als Etta James, Muddy Waters en Chuck Berry. Medio jaren 60 zong ze bij de meidengroep The Gems en was ze te horen op de soulklassieker ‘Rescue Me’ van Fontella Bass. Het is pas met haar vierde single ‘Loving You’ dat ze wereldwijd erkenning kreeg. Ze stond er in de lente van 1975 mee op n°1 in Amerika. Ook in Europa deed ze het erg goed: n°2 in Groot-Brittannië, top 10 in o.a. Nederland en Vlaanderen. In 1976 werd bij haar borstkanker vastgesteld. De ziekte was ver gevorderd en men gaf haar nog hooguit zes maanden. Minnie Riperton praatte als één van de eerste artiesten openlijk over haar ziekte en werd het boegbeeld van de Amerikaanse kankerliga. Ze hield het echter langer vol dan voorspeld en bleef ook optreden. Uiteindelijk verloor ze de strijd op 12 juli 1979. Ze was slechts 31 jaar.1943 - Geboorte Christine McVie, Britse zangeres, keyboardspeler en songwriter. Ze werd bekend toen ze met John McVie trouwde en lid werd van de band Fleetwood Mac. Ze wordt 78 jaar.


1954 - Een historische dag in de popmuziek. Op deze dag tekende Elvis Presley een platencontract bij Sun Records, het platenlabel van Sam Phillips. Dat was een jaar nadat de jonge vrachtwagenchauffeur bij zustermaatschappij Memphis Recording Service was binnengestapt met het smoesje dat hij een plaatje voor zijn jarige moeder wou opnemen. Elvis neam er ‘My Happiness’ en ‘That's When Your Heartaches Begin’ op.


1961 - Geboorte Stef Bos, Nederlandse singer-songwriter en acteur. Hij werd vooral bekend met zijn nummer 'Papa'.


1980 - The Electric Light Orchestra stond voor het eerst op n°1 in de Britse top 40 met ‘Xanadu’. Het was een samenwerking met Olivia Newton-John voor de gelijknamige film. Hoewel de film, ondanks een uitgebreide promotiecampagne en de aanwezigheid van Gene Kelly, een gigantische flop werd, is de single wel een wereldhit geworden.