Sterren van de week: The Beach Boys

Op 20 juni 1942 werd Brian Wilson geboren, Amerikaanse muzikant, singer, songwriter en platenproducer. Hij was het brein achter de Amerikaanse band The Beach Boys, waarvan hij, behalve bassist en één van de zangers, lange tijd de belangrijkste componist was. Ook was hij de producer van enkele van de belangrijkste albums van de band. Ze zijn dan ook onze sterren van de week. Heel de week hoor je overdag om de 2 uur een nummer van hen. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur hoor je hun grootste hits.Brian was de oudste van drie zonen van Murry Wilson, een hardhandige man die zelf met weinig succes had gepoogd een carrière als liedjesschrijver te beginnen. Mede uit frustratie hierover moedigde hij zijn zonen aan een muzikale carrière te beginnen, wat in 1961 resulteerde in de oprichting van The Beach Boys.


Vanaf het begin was Wilson het artistieke brein van de band. Maakte de groep aanvankelijk nog vrij eenvoudige liedjes over onderwerpen als surfen en auto's, na verloop van tijd werd de muziek complexer en werden de teksten persoonlijker. Eind 1964 besloot hij om te stoppen met optreden en zich volledig te gaan richten op het schrijven van nieuwe nummers en het werken in de studio.


Een belangrijke stimulans voor Wilson was het verschijnen van het vernieuwende Beatles-album 'Rubber Soul' in 1965. In een poging dit album te overtreffen maakte Brian Wilson in 1966 het Beach Boys-album 'Pet Sounds', dat als één van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de popmuziek wordt beschouwd.


Terwijl de Beach Boys aangevuld met nieuwkomer Bruce Johnston en Wilsons buurjongen David Marks op tournee gaan, blijft Brian Wilson in Amerika achter om te werken aan een ambitieus plaatproject waarmee hij 'Pet Sounds' wil overtreffen. Het project kreeg als voorlopige titel 'Smile' mee en moest de 'Sgt. Pepper' van de Beach Boys worden. Maar Brian raakte verstrikt in zijn eigen ambities. Zo werkte hij maar liefst zes maanden lang aan de eerste single 'Good Vibrations', een schitterend nummer waarmee de Beach Boys eind 1966 de eerste plaats in Amerika en Engeland behaalden. De enorme werkdruk die Brian zichzelf oplegde, zorgde er voor dat hij in een diepe depressie belandde. Brian liet het project 'Smile' voor wat het was en trok zich steeds meer terug in zijn eigen wereldje. Hij leefde als een kluizenaar en kwam maandenlang niet uit zijn bed.


Ondertussen gingen de Beach Boys zonder Brian Wilson verder. Maar daar waar de glans er in Amerika een beetje vanaf was, werden de Beach Boys in Europa steeds populairder. In de jaren die volgdn, bleven de Beach Boys met wisselend succes platen maken. De tijdelijke terugkeer van Brian Wilson in 1976 luidde geen nieuwe succesperiode in.


In de herfst van 1988 wisten de Beach Boys nog één keer te vlammen met het liedje 'Kokomo' uit de bioscoopfilm Cocktail, dat hen een onverwachte Amerikaanse nummer 1-hit opleverde.


Nadat in 2011 'The Smile Sessions' alsnog op cd werden uitgebracht, kwamen de Beach Boys in het kader van hun 50-jarig jubileum weer bij elkaar. Op 12 februari 2012 traden de Beach Boys mét Brian Wilson weer voor het eerst sinds lange tijd samen op tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Vlak daarna maakten de Beach Boys bekend dat zij niet alleen een jubileumtournee startten maar dat er ook een gloednieuw album van hen ging uitkomen. Die plaat verscheen in juni 2012 met als titel 'That’s Why God Made The Radio'. Binnen de kortste keren stond het album op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten, net alsof de tijd had stilgestaan en de Beach Boys nooit waren weggeweest.


Bron: Wikipedia, NPO