top of page

Ster van de week: Vader Abraham

Op maandag 9 april is Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, jarig. Hij werd geboren op 11 april 1935 en wordt dus 87 jaar. We hebben hem dan ook gekroond tot onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem langskomen.

Vader Abraham, artiestennaam van Pierre Kartner, bijzonder succesvolle Nederlandse zanger maar vooral producent van talloze Nederlandstalige artiesten. Hij boekte zijn eerste muzikale succes als schrijver van ‘Je bent niet hip’ van Patricia Paay.

Hij schreef en produceerde liedjes aan de lopende band maar de definitieve doorbraak kwam als hij voor Corry Koningsen de Rekels ‘Huilen Is Voor Jou Te Laat’ schreef en produceerde. Pierre Kartners carrière kende vele samenwerkingen, variërend van het jeugdige zangeresje Wilma (‘Zou Het Erg Zijn Lieve Opa’) tot de politicus Boer Koekkoek (‘Den Uyl Is In Den Olie’). Hij schreef vele liedjes voor andere artiesten, waaronder ‘De Clown’ voor Ben Cramer en ‘Manuela’ voor Jacques Herb.

Maar de grootste triomfen vierde Pierre Kartner met de singles ‘Het Kleine Café Aan De Haven’ en ‘Het Smurfenlied’. Het eerste nummer groeide uit tot een klassieker en werd bovendien door ontelbare buitenlandse artiesten gecoverd (o.a. James Last, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri en Engelbert Humperdinck). ‘Het Smurfenlied’ bracht hem wereldwijd tot in Mexico en Japan toe.


Bron; NPO

bottom of page