top of page

Ster van de week: Tom Jones

Deze week is Tom Jones jarig. Hij werd op 7 juni 1940 geboren en wordt dus 84. Redenen genoeg om hem te kronen tot onze ster van de week. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hem.

Op de middelbare school ontmoette Tom zijn grote liefde Melinda Trenchard, met wie hij in maart 1957 op 16-jarige leeftijd in het huwelijk trad. Een maand na het huwelijk werd hun enige zoon Mark geboren. Om de kost te verdienen voor zijn jonge gezin werkte hij overdag als bouwvakker. ’s Avonds speelde hij als drummer en zanger in de plaatselijke kroegen en clubs. Hij richtte z’n eigen bandje The Playboys op. In 1963 werd Tom gevraagd zanger te worden in een ander bandje. Als Tommy Scott & The Senators maakte hij vervolgens furore in Wales. Fanatieke fans bezorgden hem de bijnaam 'Tiger Tom'.


Tijdens één van de optredens met Tommy Scott & The Senators werd Tom per toeval ontdekt door Gordon Mills, die hem de raad gaf om zijn naam te veranderen in Tom Jones, naar de razend populaire avonturenfilm die dan in de Britse bioscopen draaide. Gordon Mills had nog een liedje klaarliggen dat hij eigenlijk had geschreven voor Sandie Shaw, maar die wees het af omdat zij het niet goed genoeg voor haar vond. Dus mocht Tom het liedje 'It’s Not Unusual' inzingen. Met veel succes want in februari 1965 scoorde hij er zijn eerste Britse nummer 1-hit mee. Opeens was Tom een veelbelovende ster die door kenners een grote toekomst werd voorspeld. Die voorspelling klopte helemaal want nog datzelfde jaar stondTom in het voorprogramma van de Rolling Stones en vertolkte hij het titelstuk van de James Bond-film 'Thunderball'.

Daarna volgden hits als 'What’s New Pussycat', 'Green Green Grass Of Home', 'Detroit City' en 'Delilah'.


In 2006 werd Tom Jones door Koningin Elizabeth II tot ridder geslagen. Nadat hij te gast is geweest in het populaire Amerikaanse tv-programma American Idol besloot Tom in maart 2012 jurylid te worden in de Britse versie van The Voice. Twee maanden later bracht hij zijn 38ste studioplaat 'Spirit In The Room' uit, een sterk popalbum waarop hij liedjes zingt van o.a. Paul Simon, Leonard Cohen en Paul McCartney.


Bron: Wikipedia, NPO

Commenti


bottom of page