top of page

Ster van de week: Tina Turner

Tina Turner is de artiestennaam van Anna Mae Bullock, geboren op 26 november 1939. Ze heeft de bijnaam 'Queen of Rock 'n Roll'. Ze is met meer dan 200 miljoen verkochte platen één van de bestverkopende vrouwelijke rockartiesten. Tina Turner staat bekend om haar krachtige stemgeluid en om haar energieke optredens: big hair (meestal een pruik), hoge hakken en een mini-rok. Ze wordt 82 jaar deze week en werd dan ook gekroond tot onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur draaien wij haar grootste hits.

Tina Turner is een Amerikaanse zangeres, die in de jaren zestig bekendheid verwerft als duo met haar man Ike Turner. Nadat haar carrière eind jaren zeventig in het slop raakt, maakt ze in de jaren tachtig een glorieuze comeback als soloartiest. Samen met David Bowie scoort ze een nummer 1-hit in Nederland.


Als het duo Ike & Tina Turner waren ze in de jaren zestig zeer succesvol. Ze hadden hits met 'River Deep, Mountain High', 'Proud Mary', 'Baby, Baby Get It On' en Nutbush city limits'.

Terwijl Tina nog samen met Ike was, bracht ze al twee soloalbums uit, 'Tina Turns The Country On' (1974) en 'Acid Queen' (1975), maar kort daarna verbrak ze alle banden met haar echtgenoot, omdat zijn gedrag niet meer te harden was.


Met behulp van manager Roger Davies kreeg Tina Turner een nieuwe platendeal bij Capitol Records. Haar versie van Al Greens 'Let’s Stay Together' werd begin 1984 een top 5-hit. Het was de eerste single van het album 'Private Dancer', waarmee Tina Turner een ongekende comeback maakte. Het album bevatte de top 10-singles 'What’s Love Got To Do With It' en het door Mark Knopfler geschreven titelnummer.


1985 was een druk jaar voor Tina Turner. Samen met Mick Jagger trad ze op tijdens Live Aid en 'We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)' uit de Mad Max-filmreeks was een top 10-hit. Ook haar duet met Bryan Adams, 'It’s Only Love', bereikte wereldwijd de hitlijsten.


Tussen de platen, films en boeken door was Tina Turner geregeld in concertzalen te vinden. Haar Europese Private Dancer Tour werd vastgelegd op het album 'Tina Live In Europe' en bracht de nummer 1-hit 'Tonight' voort, een duet met David Bowie. Nog twee duetten die ze opnam eindigden in de top 5: 'It Takes Two' met Rod Stewart en 'Cose Della Vita' met Eros Ramazzotti.


Ze vierde haar zestigste verjaardag met een speciaal concert, gevolgd door een afscheidstournee. Daarna trok ze zich met haar geliefde terug in haar villa in Zürich en leefde zich uit met haar nieuwe hobby: schilderen.


Echt stilzitten kon de zangeres niet en in 2002 stond ze weer in de studio om het door Phil Collins geschreven nummer 'Great Spirits' op te nemen voor de Disney-film Brother Bear. Eind 2007 overlijdt haar ex-man Ike op 76-jarige leeftijd aan een overdosis.

Vlak voor de zeventigste verjaardag van Tina Turner verscheen een livealbum van haar afscheidstournee. Het drie discs tellende carrièreoverzicht The Platinum Collection stond datzelfde jaar ook in de top 10.


Tina Turner neemt in een nieuwe docu emotioneel afscheid van haar fans. Het rock-icoon heeft er vrede mee om de rest van haar leven buiten de schijnwerpers door te brengen, in haar Zwitserse thuis. Ze wordt daartoe gedwongen door haar leeftijd en door ernstige gezondheidsproblemen; de zangeres voelt haar einde naderen. In ‘Tina’ blikt ze een laatste maal terug op een leven vol misbruik en geweld.


Bron: NPO, Wikipedia

bottom of page