top of page

Ster van de week: Stevie Wonder

Op 13 mei is Stevie Wonder jarig. Hij wordt 74 jaar. We hebben hem dan ook gekroonde tot onze ster van de week.


Stevie Wonder werd op 13 mei 1950 geboren als Steveland Morris. Hij kreeg teveel zuurstof toegediend en bleef hierdoor de rest van zijn leven blind. Hij werd op twaalfjarige leeftijd ontdekt door een lid van soulgroep The Miracles, die hem introduceerde bij Motown-oprichter Berry Gordy, die hem een platencontract aanbood. Onder de naam Little Stevie Wonder scoorde hij meteen een nummer 1-hit in de Amerika met 'Fingertips - Pt 2'.


Vanaf 1966 scoorde hij ook in Vlaanderen de ene hit na de andere: 'I was made to love her', 'My chérie amour', 'Yester-me, Yester-you, Yesterday', 'Signed, sealed, delivered, I'm yours', ... In 1971 liep zijn contract bij Motown af. Hij bouwde een eigen studio en nam daar twee albums op uit onvrede met het Motown-beleid. In 1972 kwam het album Talking Book uit, met daarop de hitsingles 'Superstition' en 'You Are The Sunshine Of My Life'.


Zijn album Songs In The Key Of Life wordt beschouwd als een meesterwerk binnen de popmuziek. 'I Wish', en 'Sir Duke' waren hits in ons land.


Met het door Bob Marley geïnspireerde 'Master Blaster (Jammin’)' evenaarde Stevie Wonder in 1980 zijn voorgaande grootste hit, . Deze hitsingle is afkomstig van het album Hotter Than July, Stevie Wonders tweede top 10-notering in de albumlijst. Ook in de jaren tachtig was Stevie Wonder vaak terug te vinden in de hitlijsten met nummers als 'Part-Time Lover' en het voor Nelson Mandela geschreven 'Happy Birthday'. Zijn duetten met Paul McCartney, Dionne Warwick, Michael Jackson en Julio Iglesias waren eveneens aanzienlijke verkoopsuccessen. In 1984 scoorde Stevie Wonder een nummer 1-hit met 'I Just Called To Say I Love You', afkomstig uit de film The Woman In Red.


In de jaren negentig bracht Stevie Wonder nog maar twee albums uit. De eerste was Jungle Fever, de soundtrack van de gelijknamige Spike Lee-film uit 1991. Zijn 22e album Conversation Piece volgde in 1995. Eind 1998 was Stevie Wonder als gastzanger te horen op de hit 'True To Your Heart' van jongensgroep 98°. De creativiteit leek hierna te zijn opgedroogd. Er verscheen nog één album, A Time 2 Love, dat geen hit werd, ondanks de medewerking van topartiesten als En Vogue en Prince. Daarna bracht hij zelf geen albums meer uit. Wel was hij nog te horen op albums van uiteenlopende artiesten als Snoop Dogg, Céline Dion, Andrea Bocelli, Mark Ronson, Herbie Hancock, Rod Stewart, Barbra Streisand, Tony Bennett en Prince.


In de zomer van 2007 trad Stevie Wonder in eigen land dertien keer op onder de noemer 'A Wonder Summer’s Night Tour', zijn eerste tournee in twaalf jaar. Hij zong op 7 juli 2009 twee liedjes bij het afscheidsconcert voor de dan net overleden Michael Jackson. Op 29 oktober 2009 trad hij met o.a. Sting, Jeff Beck en John Legend op ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de Rock and Roll Hall of Fame. In juni 2010 trad hij op als één van de hoofdacts op het Britse festival Glastonbury en een maand later stond hij voor het eerst op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. In januari 2014 trad Stevie Wonder met Daft Punk, Pharrell Williams en Nile Rodgers op tijdens de uitreiking van de 56ste Grammy Awards.


Bron: Wikipedia, NPO

Comments


bottom of page