Ster van de week: Rod Stewart

Rod Stewart is jarig! Hij werd geboren op 10 januari 1945 en wordt dus 77 jaar. Naast zijn verjaardagskroon, kronen we hem ook tot onze 'Ster van de week'.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur draaien wij zijn grootste hits.

De in London geboren zanger Rod Stewart heeft vanaf het begin van zijn carrière een aantal kenmerkende eigenschappen. Allereerst natuurlijk zijn stem, maar ook zijn wilde kapsel en zijn passie voor voetbal. Voetbal beheerste van jongs af aan zijn leven en hij deed er dan ook alles voor om als voetballer te slagen. Maar na korte stage bij Brenton FC Football club, waar hij drukker bezig was met het schoenen poetsen van de eerste elftal spelers, hield hij het voor bekeken.


Na een aantal baantjes als o.a. loopjongen en grafdelver begon hij als zanger van de Jeff Beck Group. De band bracht twee platen uit, maar viel daarna uit elkaar. Rod Stewart en bassist Ron Wood gingen daarna samen bij The Faces.


The Faces werden succesvol in zowat gans Europa en ook Amerika viel voor de Engelsmannen. Naast The Faces begon Rod Stewart ook aan een solocarrière. Zijn eerste twee albums werden lauw ontvangen, maar met 'Every Picture Tells A Story' brak hij ook solo door. ’Maggie May’ werd wereldwijd een grote hit en Rod Stewart besloot zijn heil voortaan in Amerika te zoeken.


En ook hier ging het hem voor de wind. Met nummers als ’Da Ya Think I’m Sexy’ en ’You’re In My Heart’ werd hij een wereldberoemde rockster.


Zijn publieke leven nam meer en meer de overhand en in de jaren ’80 en ’90 kwam er niet veel meer terecht van zijn zangcarrière. In 1990 werd zijn duet ’It Takes Two' met Tina Turner nog gebruikt in een frisdrankreclame en schoot Rod Stewart opnieuw naar de bovenste regionen van de charts. ’All For Love’, de soundtrack voor de film Three Musketeers, samen gezongen met Bryan Adams en Sting, was zijn laatste grote succes.


Bron: Wikipedia, NPO