top of page

Ster van de week: Rob de Nijs

Rob de Nijs kreeg op 10 september 1980 een platina plaat voor 100.000 verkochte exemplaren van zijn album 'Met Je Ogen Dicht'. Reden genoeg voor ons om hem te kronen tot onze ster van de week.Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hem.

Rob de Nijs werd op 26 december, tweede kerstdag, 1942 geboren in Amsterdam.

Tijdens schoolvoorstellingen ervaarde de jonge Rob de Nijs voor het eerst hoe het was om op een podium te staan. Zijn ouders moedigden hem aan om muzieklessen te volgen.

In 1960 werd hij lid van een bandje, als zanger. Zijn broer Bert speelde gitaar. Het jonge gezelschap heette aanvankelijk The Apron Strings. Later werd dat vervangen door Rob de Nijs en de Lords.

In 1962 drongen Rob de Nijs en de Lords door tot de finale van de talentenjacht Tuk Op Talent en ze gingen aan de haal met de hoofdprijs: een platencontract met Phonogram voor maar liefst drie singles. De eerste twee plaatjes flopten. Met de derde was het raak. Rob de Nijs en band namen een bewerking op van de Amerikaanse hit 'Rhythm Of The Rain'. 'Ritme Van De Regen' werd een Top 10 hit, waarvan uiteindelijk bijna 100.000 exemplaren van verkocht werden. Van de één op de andere dag was Rob de Nijs een ster.

Vanaf 1965 kwamen er wat barstjes in zijn succesvolle periode.Maar dankzij de televisie was Rob de Nijs weer helemaal terug. Platenmaatschappij Phonogram besloot om hem te koppelen aan de populaire zanger, producer en songschrijver Boudewijn de Groot en diens vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh. Het bleek een gouden greep te zijn. De eerste singles 'Jan Klaassen De Trompetter' en 'Dag Zuster Ursula' werden hits en kregen veel airplay. In 1973 verscheen 'In De Uren Van De Middag'; zijn eerste echte elpee.

In de jaren die volgden bleef deze samenwerking vruchtbaar. Ook het album 'Kijken Hoe Het Morgen Wordt' was succesvol. 'Zet Een Kaars Voor Je Raam' werd een nieuwe, grote hit voor de zanger.


In 1982 verwezenlijkte Rob de Nijs een ambitie waar hij al lang mee rondliep. Hij begon zijn eerste theatertournee. Een registratie ervan verscheen als dubbelalbum 'Springlevend'.

Ondertussen bleef hij nieuwe studioplaten maken, zoals in 1985 'Pur Sang', met daarop de hit 'Alles Wat Ademt'. In 1987 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als artiest. 'Zilver' was de vanzelfsprekende titel van een biografie en een album waarop hij klassiekers uit de Nederlandse poptraditie vertolkte.


In 1996 verscheen 'De Band, De Zanger En Het Meisje'. De platenmaatschappij reageerde aanvankelijk wat gereserveerd op het werkstuk. Dat veranderde wanneer een dansbare remix van het nummer 'Banger Hart' hem een nummer-1 hit bezorgde. Het was de eerste in zijn lange loopbaan.

In februari 2000 werden hem tijdens een concert in de Utrechtse Vredenburg door staatssecretaris Rick van der Ploeg de versierselen opgespeld die horen bij de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De eer viel hem ten deel vanwege zijn verdienste voor zowel de Nederlandse muziekindustrie als voor het Nederlandse lied. In de jaren die volgden, bleef het prijzen en onderscheidingen regenen. Zo kreeg hij in 2002 een Edison voor zijn gehele oeuvre.

In 2005 werd via een zakelijk bericht naar buiten gebracht dat het huwelijk tussen Rob de Nijs en Belinda Meuldijk ontbonden zou worden. In 2007 groeide vanwege allerlei verwikkelingen de scheiding uit tot een nationaal gespreksonderwerp. Toch werd er in het bewuste jaar ook bij stilgestaan dat hij 65 jaar werd en 45 jaar hits scoorde. In de zomer van 2008 trouwde Rob de Nijs met Henriëtte Koetschruiter.


Rob De Nijs kreeg in 2019 te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Daarop besloot hij nog een album uit te brengen, en daarna te stoppen met muziek maken. Dat album verscheen op vrijdag 6 november 2020. Ondertussen heeft hij ook zijn laatste optredens in Vlaanderen en Nederland gegeven.


Comentarios


bottom of page