top of page

Ster van de week: Raymond van het Groenewoud

Vandaag is Raymond van het Groenewoud jarig, geboren op 14 februari 1950 in Schaarbeek. Naast zijn verjaardagskroon, kronen we hem ook tot onze ster van de week.

Raymond werd geboren als zoon van Amsterdamse ouders. Zijn vader, Josef van het Groenewoud, vluchtte in 1947 naar Brussel om aan de dienstplicht te ontkomen. In België verwierf hij als gitarist en orkestleider bekendheid vooral onder de artiestennaam Nico Gomez en ook Nicolas Ooms.


Van het Groenewoud debuteerde in het begin van de jaren 70 als gitarist bij Johan Verminnen. In 1973 verscheen zijn debuutalbum 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was'. Zijn tweede album 'Ik doe niet mee' kwam twee jaar later uit. In 1977 kwam zijn album 'Nooit meer drinken' uit, met daarop de single 'Meisjes', nog steeds één van de populairste Vlaamse rocknummers. Van 1978 tot 1981 werkte hij met zijn begeleidingsgroep 'De Centimeters'. In 1978 maakte hij het liedje 'Vlaanderen boven'. Meer hits volgden: 'Trek het je niet aan', 'Je veux de l'amour' en 'Chachacha'. In 1983 verzorgde hij de soundtrack van 'Brussels by night'. In 1988 had hij een hit met het komische 'Intimiteit'.


In de vroege jaren 90 profiteerde hij mee van de heropleving van de Nederlandstalige pop in de beginperiode van 'Tien om te zien'. 'Ik ben de man' werd een succes, en het gospelachtige 'Liefde voor muziek' werd een nummer 1-hit in België en Nederland.


In de tweede helft van de jaren negentig maakte hij sobere, uitgepuurde liedjes: 'Twee meisjes' uit het album 'Ik ben God niet'.


Ook over zijn privéleven valt veel te vertellen. In een openhartig interview voor het boek 'Raymond Van Het Groenewoud - In mijn hoofd' (2011), vertelde hij aan auteur Martin Heylen dat hij drie keer is getrouwd en zeven serieuze liefdesrelaties heeft gehad. Zijn turbulente en liederlijke liefdesleven heeft hem geïnspireerd bij het schrijven van diverse bekende ballads zoals 'Bleke Lena', 'Daddeemelee', 'Maria, Maria, ik hou van jou', 'Danielle' en 'Zjoske, schone meid'.


Van het Groenewoud trouwde voor de eerste keer in 1974 met de barvrouw van de Brusselse Beursschouwburg, waar hij in het begin van zijn carrière vaak optrad. Na drie jaar huwelijk volgde de echtscheiding. Begin jaren '80 startte hij een relatie met Mie De Backer, die hem twee zonen, Jasper en Leander, schonk. In 1991 trouwde hij opnieuw, ditmaal met Nana De Backer, de zus van zijn voormalige partner Mie. Nadat ook dit huwelijk strandde, begon hij eind jaren '90 een relatie met een Franstalige vrouw, met wie hij zijn derde zoon, Luca, kreeg. Tijdens een interview over een nieuwe tournee leerde hij in 2002 VRT-nieuwsanker en journaliste Sigrid Spruyt kennen. Beiden werden al snel een koppel en traden op 6 april 2009 in het huwelijk.


Bron: Wikipedia

bottom of page