top of page

Ster van de week: Phil Collins

Phil Collins werd op 30 januari 1951 geboren in Cheswick, London. We hebben hem dan ook gekroond tot onze 'ster van de week'. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer langskomen van hem en zijn band Genesis .

Phil Collins is een Britse zanger, muzikant, liedjesschrijver en acteur, die in de jaren zeventig doorbrak als drummer en later als frontman van de rockband Genesis.


De eerste Genesis-elpee waarop Phil Collins te horen is, is 'Nursery Cryme' uit 1971. Wanneer frontman Peter Gabriel in 1975 opstapte om aan een solocarrière te werken, werd Phil Collins naar voren geschoven als nieuwe zanger.


Bewust van zijn talent als frontman en songschrijver, tekende hij in 1980 een platendeal met Virgin, waar hij datzelfde jaar nog de elpee 'Face Value' uitbracht, met daarop de hitsingle 'In the air tonight'. Gedurende de jaren tachtig was Phil Collins zo productief dat hij zowel solo als met Genesis platen maakte. In 1981 verscheen het Genesis-album 'Abacab'. In 1983 scoorde Phil Collins een nummer 1-hit met de Supremes-cover 'You Can’t Hurry Love'. In datzelfde jaar stond hij met de Genesis-single 'Mama' ook al in de top 10. In 1984 scoorde hij een solo-hit met de titelsong uit de film 'Against All Odds'. Een jaar later stond hij aan de top van de hitparades met 'Easy Lover', een duet met Earth, Wind & Fire-zanger Philip Bailey. Hierna volgen de hitsingles' Sussudio', 'One More Night' en 'Don’t Lose My Number'. Met Marilyn Martin zong hij het duet 'Separate Lives' in de film 'White Nights'.


In 1986 wijdde hij zich weer aan Genesis. De elpee 'Invisible Touch' bereikte de top 10 van de albumlijst. De single 'Land Of Confusion' was een top 10-hit, mede dankzij de videoclip met poppen uit de satirische tv-serie 'Spitting Image'.


In 1988 verscheen de speelfilm 'Buster', met Phil Collins in de hoofdrol. De soundtrack bracht de top 10-hits 'A Groovy Kind Of Love', 'Two Hearts' en het door Phil Collins geschreven en geproduceerde 'Loco In Acapulco' van soulkwartet The Four Tops voort.


Eind 1989 bracht hij het album '…But Seriously' uit. De plaat leverde vier grote hits op: 'Another day in paradise', 'I Wish It Would Rain Down', 'Something Happened On The Way To Heaven' en 'That’s Just The Way It Is'.


In november 1991 lag er voor het eerst in vier jaar tijd weer een nieuw album 'We can't dance' in de winkels. De singles 'I Can’t Dance' en 'No son of mine' werden in de lente van 1992 grote hits.


Na een uitgebreide tournee was Phil Collins weer klaar met Genesis en richtte hij zich weer volledig op zijn solowerk en af en toe een filmrol. De albums 'Both Sides' en 'Dance Into The Light' waren niet meer zo succesvol. Ondertussen droeg hij ook bij aan de soundtrack van de Disney-tekenfilm 'Tarzan' met de bescheiden hit 'You’ll Be In My Heart'.


Eind 2002 maakte hij een volwaardige comeback met 'Can’t Stop Loving You'.

En een jaar later scoorde Phil Collins zijn laatste hit in Vlaanderen met 'Look Through My Eyes' uit de Disney-film 'Brother Bear'.


Na enkele rustige jaren verscheen in september 2010 het album 'Goin’ Back', voornamelijk gevuld met Motown-covers. Dit was het laatste studioalbum van Phil Collins. Door gezondheidsklachten kondigde hij in maart 2011 zijn pensioen aan. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Hij bracht in 2016 nieuwe versies uit van zijn soloalbums en kondigde in 2017 zelfs aan om nog één keer op tournee te gaan. Die nam uiteindelijk ruim twee jaar in beslag.


Bron: Wikipedia, NPO

Comentarios


bottom of page