top of page

Ster van de week: Petula Clark

Deze week wordt Petula Clark 91 jaar! We hebben haar dan ook verkozen tot onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar.

Petula Sally Olwen Clark werd op 15 november 1932 geboren in Epsom, Surrey. De naam Petula werd bedacht door haar vader, een samenvoeging van de namen van zijn eerste twee vriendinnetjes Pet en Ulla. Als kind zong ze in het plaatselijke kerkkoor. In oktober 1942 was de dan negenjarige Petula Clark voor het eerst op de BBC radio te horen. Ze zong een liedje voor haar oom, die soldaat was en in Afrika ocht. Bij de BBC vond men het prachtig en al gauw was ze wekelijks op de radio te horen. Ze zong liedjes voor alle Britse soldaten, die haar liefkozend de Britse Shirley Temple noemden.


Nog tijdens de oorlog maakte Petula Clark haar filmdebuut. Ze was op het witte doek te zien als weeskind in de romantische oorlogsfilm 'Medal For The General'. Later speelde ze rollen in tientallen andere films. Na de oorlog trad ze op in diverse radioshows in binnen- en buitenland. Ook was zij één van de pioniers van de Britse televisie. Al in 1946 was ze te zien in haar eigen tv-serie voor kinderen, simpelweg 'Petula Clark' geheten. Later volgen meer series zoals 'Pet’s Parlour' en 'This Is Petula Clark'.


Het duurde nog tot 1949 voordat zij haar eerste plaatje opnam, 'Music Music Music'. Als tieneridool scoorde de jonge Petula gedurende de jaren vijftig een aantal grote hits in Engeland, waaronder 'The Little Shoemaker' (1954), 'Suddenly There’s A Valley' (1955) en 'With All My Heart' (1957).

In 1958 werd Petula gevraagd te komen optreden in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs. Dat optreden werd een doorslaand succes. Datzelfde jaar scoorde ze een grote Britse hit met 'Sailor'. In Frankrijk, dat haar tweede vaderland werd, was zij bijzonder succesvol met Franstalige hits als 'Ya Ya Twist' en 'Chariot (I Will Follow Him)'. Het is componist Tony Hatch die haar in 1964 het liedje 'Downtown' aanreikte. Het liedje werd een gigantische hit Europa en Japan. Maar ook in Amerika, waar Petula Clark er een regelrechte nummer 1-hit mee scoorde. Het met een Grammy Award onderscheidde Downtown was haar eerste van vele Amerikaanse hits, waaronder 'I Know A Place' (1965), 'My Love' (1965), 'This Is My Song' (1967) en 'Don’t Sleep In The Subway' (1967).


In de jaren die volgden bleef Petula Clark hits scoren, zij het niet meer zulke grote. In 1981 speelde ze de rol van Maria von Trapp in de theaterversie van 'The Sound Of Music'. Het toneel werd haar nieuwe passie. Ze speelde een hoofdrol in Bernard Shaw’s 'Candida' en maakte in 1993 naast David Cassidy haar opwachting op Broadway in de musical 'Blood Brothers'. Vervolgens speelde zij vijf jaar lang de hoofdrol van Norma Desmond in de musical 'Sunset Boulevard' van Andrew Lloyd Webber. In 2010 toerde Petula Clark uitgebreid door Australië, Nieuw Zeeland en Canada. In november 2011 werd ze toegejuicht in het Casino de Paris, dat tot aan de nok toe was uitverkocht. In 2013 verscheen haar eerste single in ruim 21 jaar: 'Cut Copy Me', de voorloper van het album Lost In You.

Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page