top of page

Ster van de week: Paul Anka

Hij werd op 30 juli 1941 geboren en wordt dus 81 jaar. We kronen hem deze week dan ook tot onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Paul Albert Anka werd op 30 juli 1941 geboren in Canada. De kleine Paul imiteerde in het restaurant van zijn ouders al beroemde artiesten. Nog voor zijn tiende levensjaar zong hij in het plaatselijke kerkkoor en speelde hij piano. Nadat hij Fats Domino en The Platters had zien optreden wist Paul Anka precies wat hij later wilde worden: een beroemd muzikant. Hij schreef zijn eigen liedjes en richtte op de middelbare school het zangtrio The Bobbysoxers op. Met hulp van zijn oom Maurice nam hij zijn eerste plaatje op, 'I Confess', dat helaas geen hit werd.


In 1957 maakte Paul een trip naar New York waar hij auditie mocht doen voor de beroemde producer/arrangeur Don Costa, de man achter de successen van onder anderen Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. Voor Costa zong hij het couplet en refrein van een zelf geschreven liedje over Diana Ayoub, de kinderoppas op wie hij stapelverliefd was geworden. Costa reageerde enthousiast en bood hem meteen een platencontract aan. Twee maanden later stond de dan zestienjarige Paul Anka met 'Diana' op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten. Ook in de rest van de wereld was het liedje een grote hit.


Het geweldige succes van 'Diana' kreeg een vervolg met hits als 'You Are My Destiny', 'Crazy Love', 'Lonely Boy', 'Put Your Head On My Shoulder' en 'Puppet Love'. Eind jaren ‘50 was Paul Anka hét tieneridool van Amerika.


Naast zijn eigen hits, schreef hij ook tal van teksten voor andere artiesten. Zo schreef hij de tekst van de door Frank Sinatra uitgevoerde klassieker 'My Way' en componeerde hij voor Tom Jones de hit 'She’s A Lady'.


Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page