top of page

Ster van de week: Nicole Josy

Afgelopen vrijdag vernamen we het onverwachte overlijden van Nicole Josy. Ze is bij het brede publiek vooral bekend als Nicole van Nicole & Hugo. Ze ging al eerder de strijd aan met kanker en ze leed aan de ziekte van Alzheimer. Ze is 76 geworden. De ganse week is zij onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar, samen met haar echtgenoot Hugo.

Nicole Van Palm leek wel geboren voor het podium. Wanneer ze amper 3,5 jaar oud was, stond ze al te dansen op het podium van de Folies Bergère, het grootste muziektheater van Brussel. Op haar 14e koos ze voor de artiestennaam Nicole Josy.

Ze had een voorliefde voor zingen in het Frans, nam deel aan nationale en internationale festivals en ging op tournee met Johnny Hallyday en Adamo. In 1968 won ze samen met o.a. Ann Christy de Europabeker voor Zangvoordracht in Knokke. Nicole Josy bracht ruim 20 liedjes uit als solo artiest.

Nicole leerde Hugo kennen in 1970. Ze werden verliefd op elkaar en vormden een zingend duo. In 1971 werden ze met het liedje 'Goeiemorgen, morgen' de winnaar van Canzonissima en mochten voor België naar het Eurovisiesongfestival. Vlak voor hun vertrek naar Dublin kreeg Nicole geelzucht en kon het duo niet afreizen. Ze werden in allerijl vervangen door Jacques Raymond en Lily Castel. Zij eindigden op een gedeelde 14de plaats uit 18 deelnemers.


Twee jaar later lukte het hen alsnog om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Het liedje 'Baby; baby' werd een hit in Vlaanderen, maar Europa viel er niet voor. Op het festival, gehouden in Luxemburg op 7 april 1973, eindigden zij als laatsten. Zij vielen wel op door hun paarse Las Vegas-stijl show-outfits.

Op het Wereldsongfestival van 1974 in Tokio verging het hen beter: ze werden er tweede met het lied 'Met de zomer mee'. Nicole & Hugo vertolkten hun lied daar in een mengeling van Nederlands, Engels en Japans.

In 1984 besloten ze een aanbieding te accepteren om het entertainment te verzorgen op cruiseschepen. Zij voerden de hele wereld rond.

Op 2 mei 2008 wonnen Nicole & Hugo de finale van de derde reeks van 'Zo is er maar één, een liedjeswedstrijd op Eén. Dit deden zij met het nummer 'Pastorale', origineel van Ramses Shaffy en Liesbeth List.


Tot en met 2015 bleven Nicole en Hugo optreden en geregeld cd's uitbrengen. Op 20 december 2015 gaven ze een afscheidsconcert. Dit vond plaats in het Concertgebouw in Brugge.

Naar aanleiding van 50 jaar Nicole en Hugo en hun 50-jarig huwelijk, verscheen begin 2022 de biografie: 'Goeiemorgen, morgen' door Filip Osselaer.

Josy overwon twee keer een kankerdiagnose, maar leed de laatste jaren van haar leven aan de ziekte van Alzheimer. Ze overleed op 4 november 2022 aan de gevolgen van een schedelbreuk, opgelopen bij een val van de trap in haar woning. Ze is 76 jaar geworden.


Bron: Wikipedia, VRT.

Comments


bottom of page