top of page

Ster van de week: Neil Sedaka

Neil Sedaka werd op 13 maart 1939 geboren. Hij wordt as. zondag 83 jaar! Naast zijn verjaardagskroon, kronen we hem ook tot onze ster van de week.

Neil Sedaka werd op 13 maart 1939 geboren in Brooklyn, New York. Zijn interesse voor muziek begon al op jonge leeftijd. Hij luisterde dagelijks naar de radio en kroop op school achter de piano. Het was dan ook Neil’s onderwijzer die zijn ouders attendeerde op het muzikale talent van hun zoon.


Wanneer Neil Sedaka op 13-jarige leeftijd zat te spelen in een plaatselijk restaurant, werd hij aangesproken door een dame. Zij stelde hem voor aan haar 16-jarige zoon Howard Greenfield, die poëtische teksten schreef. Deze ontmoeting vormde het begin van een langdurige samenwerking. Als duo schreven ze tientallen liedjes.


Neil raakte in de ban van rock'n'roll. Samen met een paar schoolkameraden richtte hij de band The Tokens op. Hoewel Neil met The Tokens weinig succes kende, genoot hij samen met Howard Greenfield wel enige naamsbekendheid in het rock'n'roll wereldje. Als gevolg daarvan kregen ze een baan aangeboden in de 'liedjesfabriek' The Brill Building op Broadway New York, waar ze samen met jonge talenten als Burt Bacharach, Hal David, Neil Diamond en Carole King liedjes mochten schrijven voor andere artiesten.


Ondertussen probeerde Neil een eigen carrière als rock’n’roll zanger van de grond te krijgen. Hij tekende een platencontract bij RCA Records, bracht een paar liedjes op single uit waarvan alleen 'The Diary' een klein hitje werd. Zijn eerste grote hit ontstond op zijn werkplek in The Brill Building. Neil werd namelijk hopeloos verliefd op zijn collega Carole King. Hun korte maar hevige liefdesrelatie inspireerde hem tot het schrijven van het liedje 'Oh! Carol'. Neil Sedaka bracht het liedje op single uit en scoorde er in 1959 zijn zo felbegeerde eerste wereldhit mee.


Na het succes van 'Oh! Carol' volgen wereldhits als 'Stairway To Heaven', 'Calendar Girl', 'Happy Birthday Sweet Sixteen' en 'Breaking Up Is Hard To Do'. Samen zijn ze goed voor 25 miljoen verkochte exemplaren.


Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page