top of page

Ster van de week: Neil Sedaka

Op 13 maart wordt Neil Sedaka 85 jaar! We hebben hem dan ook gekroond tot onze ster van de week.


Neil Sedaka werd op 13 maart 1939 geboren in Brooklyn, New York. Zijn interesse voor muziek begon al op jonge leeftijd. Hij luisterde dagelijks naar de radio en kroop op school achter de piano. Op achtjarige leeftijd zat Neil al vijf uur per dag achter de piano te oefenen. In 1947 deed hij auditie voor  het kinderklasje van de beroemde Juilliard School Of Music. Hij werd aangenomen en volgde iedere zaterdag de vooropleiding voor dit prestigieuze conservatorium.


Wanneer Neil op 13-jarige leeftijd zat te spelen in een plaatselijk restaurant, werd hij aangesproken door een dame. Zij stelde hem voor aan haar 16-jarige zoon Howard Greenfield, die poëtische teksten schreef. Deze ontmoeting vormde het begin van een langdurige samenwerking tussen Neil en Howard. Met z'n tweeën schrijven ze tientallen liedjes.


Neil was nog maar net begonnen aan zijn klassieke opleiding als hij in de ban raakte van het fenomeen rock'n'roll. Samen met een paar schoolkameraden richtte hij de band The Tokens op, zonder veel succes (later scoorde de groep wel een nummer 1-hit met 'The Lion Sleeps Tonight') . Neil kreeg een baan aangeboden in de 'liedjesfabriek' The Brill Building op Broadway New York, waar ze samen met jonge talenten als Burt Bacharach, Hal David, Neil Diamond en Carole King liedjes mochten schrijven voor andere artiesten.  Samen met Howard Greenfield schreef hij onder meer de hits 'Stupid Cupid' en 'Fallin’' voor Connie Francis.


Zijn eerste grote hit ontstond op zijn werkplek in The Brill Building. Neil werd namelijk hopeloos verliefd op zijn collega Carole King.  Hun korte maar hevige liefdesrelatie inspireertde hem tot het schrijven van het liedje 'Oh! Carol', een wereldhit.


Na het succes van 'Oh! Carol' volgden hits als 'Stairway To Heaven', 'Calendar Girl', 'Happy Birthday Sweet Sixteen' en 'Breaking Up Is Hard To Do'. Samen goed voor 25 miljoen verkochte exemplaren. Door de komst van 'the British Invasion', met bands als The Beatles en The Rolling Stones, werd hij minder succesvol en begon hij zicht terug toe te leggen op het schrijven van muziek voor anderen: Cher, Tom Jones, Tony Christie, Andy Williams, The Monkees en The Carpenters.  Halverwege de jaren ’70 stond Neil Sedaka zelf weer in de hitparade met het liedje 'Laughter In The Rain' en 'Bad Blood', dat werd uitgebracht op het platenlabel van Elton John.

Bron: Wikipedia, NPO

Kommentare


bottom of page