Sterren van de week: The Beatles

Op 6 juli 1964 ging de eerste Beatles' film 'A hard day's night' in première. En op 10 juli 1964 kwam het album 'A hard day's night' en de gelijknamige single in Engeland uit. De hele week zijn ze onze sterren van de week. Heel de week hoor je overdag om de 2 uur een nummer van hen. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur hoor je hun grootste hits.


John, Paul, Ringo en George. Kortom, The Beatles: de grootste en meest succesvolle band allertijden. Vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen brachten binnen de kortste keren een massahysterie en muziekrevolutie teweeg.


Eén van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 6 juli 1957. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, naar een optreden kijken van The Quarrymen, een plaatselijke skiffle band uit Liverpool. In die band speelt ene John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. The Beatles waren geboren.

Even later komt drummer RIngo Starr de band vervoegen.


In 1963 namen ze hun eerste plaat 'Please please me' en scoorden ze hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barste het circus los. The Beatles kregen succes door heel Europa en bereikten ook na hun toer door Amerika daar de nummer één positie. Alles wat de band aanraakte, veranderde in goud. Iedere single die werd uitgebracht, stond in de hele wereld op nummer één. Overal waar The Beatles kwamen, brak chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg stonden.


Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overleed, begonnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek had Epstein alles in handen en binnen de groep heersten grote meningverschillen over de verdere gang van zaken.


Na het album 'Let It Be' in 1970 gingen The Beatles uit elkaar, al werd dat nooit officieel aangekondigd.


Bron: NPO, Wikipedia