top of page

Ster van de week: Kenny Rogers

Op 20 maart 2020 overleed Kenny Rogers op 81-jarige leeftijd. De ganse week hoor je bij De Goeie Ouwe Tijd zijn grootste hits langskomen.

Kenny Rogers werd op 21 augustus 1938 geboren. Samen met zijn zes broertjes en zusjes groeide hij op in één van de armste wijken van Houston, Texas. Muziek zat Rogers in het bloed en bood hem een uitweg voor de armoede. Hij leerde zichzelf gitaarspelen en bekwaamde zich op de viool. Op 16-jarige leeftijd speelde hij in The Scholars, een rockabilly schoolbandje met wie hij twee singletjes maakte voor een klein platenlabeltje.


Na zijn middelbare school ging Kenny studeren aan de University of Texas. In 1958 verliet hij de universiteit om zich als basgitarist aan te sluiten bij The Bobby Doyle Three, een jazzcombo dat ’s avonds optrad in de lokale clubs. Als Kenneth Rogers maakte hij zijn solodebuut met het singletje 'That Crazy Feeling' dat helaas flopte. In 1966 sloot hij zich aan bij The New Christy Minstrels van Barry McGuire, de zanger die later een wereldhit scoorde met 'Eve Of Destruction'. Kenny Rogers bleef slechts één jaar lid van deze folkgroep, waarna hij met enkele andere leden The First Edition opricht.


In 1968 debuteerde The First Edition met de single 'Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)'. Binnen een paar weken bereikte de single de Top 10 van de Amerikaanse hitlijsten. Niet veel later werd de groepsnaam veranderd in Kenny Rogers & The First Edition. In de zomer van 1969 scoorde de band met 'Ruby, Don’t Take Your Love To Town' een internationale hit.


In de jaren die volgden, scoorden Kenny Rogers & The First Edition nog diverse andere hits, waaronder 'Reuben James' en 'Something’s Burning'. In 1974 gingen Kenny Rogers en The First Edition uit elkaar. Kenny Rogers probeerde opnieuw zijn solocarrière van de grond te krijgen. Dit keer met meer succes want zijn solosingles 'Lucille', 'The Gambler', 'Coward Of The County' en 'She Believes In Me' belandden allemaal op de eerste plaats van de Amerikaanse countrycharts.


In 1980 scoorde Kenny Rogers een wereldhit met de door Lionel Richie geschreven ballad 'Lady'. Daarnaast vertolkt Rogers succesvolle duetten met Dottie West, Kim Carnes en Ronnie Milsap. Samen met Sheena Easton scoorde hij in 1983 een gigantische wereldhit met het van Bob Seger geleende 'We’ve Got Tonight'. In datzelfde jaar bereikte hij met het duet 'Islands In The Stream' met Dolly Parton de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten.


Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page