top of page

Ster van de week: Helmut Lotti

Op 22 oktober 1969 werd Helmut Lotigiers geboren, beter bekend als Helmut Lotti. Hij wordt 54 jaar. De ganse week is hij dan ook onze 'Ster van de week.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.

Toen hij op zijn vijfde Elvis Presley uit de boxen van moeders grammofoon hoorde komen, was het liefde op het eerste gehoor. Die liefde is tot op heden onaangetast. Nog op zijn vijfde stond hij voor het eerst op een podium; in de Gentse Opera, waar grootvader Lotigiers directeur was, speelde hij het zoontje van een markies.


In 1989 nam Helmut Lotti deel aan de Soundmixshow in Nederland. Hij zong 'My boy' van Elvis Presley, werd tweede en kreeg een contract aangeboden voor een volledige cd. Drie singles uit dat eerste album 'Vlaamse nachten' werden top 10-hits en bekroond met een gouden plaat. Ook zijn volgende drie albums waren in Vlaanderen goed voor eremetaal.


In 1995 brak Helmut Lotti internationaal door. Toen gaf hij, geïnspireerd door Luciano Pavarotti's toenmalige hit 'Caruso' een concert met een symfonisch orkest. Datzelfde jaar nam hij live in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal 'Helmut Lotti goes classic' op. Met twaalf keer platina werd dit album de meest verkochte plaat ooit in België.


Na vijf 'Classic'-albums maakte Helmut Lotti ook lichtklassieke versies van andere muziekstijlen, zoals Afrikaans, Latijns-Amerikaans, Russisch, crooner, swing en pop-repertoire. In 2018 was hij deelnemer aan het televisieprogramma 'Liefde voor muziek'.


25 jaar na het succes van 'Tiritomba' en 'Funiculi Funicula' koos Helmut Lotti opnieuw voor het Italiaans. Op 'Italian Songbook' geeft de zanger een eigen touch aan veertien klassiekers uit het land van pasta en pizza. Na zijn succesvol optreden op Graspop, tourt hij rond met zijn concerten Helmut Lotti goes Metal.


Bron: Wikipedia, HLN

bottom of page